Πολιτισμός

Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη από την ιθαγενή Αμερικανίδα ηθοποιό Sacheen Littlefeather

Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη από την ιθαγενή Αμερικανίδα ηθοποιό Sacheen Littlefeather

Πηγή Φωτογραφίας: Academy Museum

Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Σχεδόν 50 χρόνια αφότου αποδοκιμάστηκε στη σκηνή των Όσκαρ επειδή απέρριψε το βραβείο του Μάρλον Μπράντο εκ μέρους του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση των ιθαγενών Αμερικανών από την κινηματογραφική βιομηχανία, η Sacheen Littlefeather έλαβε μια συγγνώμη από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

View this post on Instagram

A post shared by Cinema Clássico (@cinema_classico)

Η Littlefeather, η οποία είναι ο Apache και ο Yaqui, αποδοκιμάστηκε από ορισμένα μέλη του κοινού στα Βραβεία Όσκαρ του 1973, ενώ εξήγησε με την ισχυρή δήλωσή της γιατί ένας απόντας Brando δεν μπορούσε να δεχτεί το Όσκαρ του καλύτερου ηθοποιού για το The Godfather.

Η Littlefeather έγινε η πρώτη ιθαγενής Αμερικανίδα που ανέβηκε ποτέ στη σκηνή των βραβείων Όσκαρ και επίσης απειλήθηκε με σύλληψη και σωματική επίθεση.

Της δόθηκαν δύο οδηγίες τη νύχτα: ο Μπράντο της ζήτησε να μην αγγίξει το αγαλματίδιο των Όσκαρ και ο παραγωγός των Όσκαρ Χάουαρντ Κοχ της είπε ότι θα συλληφθεί από την ασφάλεια.

Ο Τζον Γουέιν, ο οποίος βρισκόταν στα παρασκήνια εκείνη την ώρα, φέρεται να ήταν έξαλλος, με αρκετούς μάρτυρες να περιγράφουν πώς έπρεπε να συγκρατηθεί.

Η τελετή του 1973 συνέπεσε με τη δίμηνη κατάληψη του Wounded Knee από το Αμερικανικό Κίνημα Ινδιάνων (AIM) στη Νότια Ντακότα. Η Wounded Knee Occupation ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου 1973, όταν περίπου 200 Oglala Lakota και οπαδοί του AIM κατέλαβαν και κατέλαβαν την πόλη Wounded Knee, στο Pine Ridge Indian Reservation.

Επακόλουθο μιας ιστορικής ομιλίας

Στα χρόνια που πέρασαν, η Littlefeather είπε ότι έχει δεχτεί διακρίσεις και προσωπική επίθεση για τη σύντομη εμφάνισή της στα Όσκαρ.

«Η κακοποίηση που υπομείνατε εξαιτίας αυτής της δήλωσης ήταν αδικαιολόγητη», ανέφερε η επιστολή συγγνώμης από τον τότε πρόεδρο της Ακαδημίας Ντέιβιντ Ρούμπιν.

Έγραψε ότι η συναισθηματική επιβάρυνση και το κόστος για την καριέρα της Littlefeather στον κλάδο μας είναι «ανεπανόρθωτα».

“Για πάρα πολύ καιρό, το θάρρος που δείξατε δεν αναγνωρίζεται. Για αυτό, ζητούμε τη βαθύτατη συγγνώμη μας και τον ειλικρινή μας θαυμασμό”, ανέφερε η επιστολή.

Η Ακαδημία δημοσίευσε την επιστολή καθώς ανακοίνωσε ότι ο Littlefeather, τώρα 75 ετών, προσκλήθηκε να μιλήσει στο μουσείο κινηματογράφου στο Λος Άντζελες στις 17 Σεπτεμβρίου. Η επερχόμενη εκδήλωση περιγράφεται ως ένα «πολύ ειδικό πρόγραμμα συνομιλίας, προβληματισμού, θεραπείας και γιορτής .”

Το μουσείο, που άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει την «προβληματική ιστορία» των Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου του ρατσισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments