Οικονομία

Χατζηδάκης για συντάξεις: Έως και τριπλή η ενίσχυση για τους συνταξιούχους το 2023

Χατζηδάκης για συντάξεις: Έως και τριπλή η ενίσχυση για τους συνταξιούχους το 2023

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Σε ποια επίπεδα θα κινηθούν οι αυξήσεις

Στο “ξεπάγωμα” των συντάξεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Μάλιστα τόνισε ότι το 2023 θα υπάρξει τριπλή ενίσχυση για τους συνταξιούχους. «Το ένα θα είναι το ξεπάγωμα των αυξήσεων για όλες τις συντάξεις από 1/1/23. Θα έχουμε και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους – φυσικά και για τους δημοσίους υπαλλήλους – κάτι που θα έχει θετική αντανάκλαση στους συνταξιούχους», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης στο Open.

Σε ποια επίπεδα θα κινηθούν οι αυξήσεις

«Θα πρέπει να περιμένουμε να κλείσει ο χρόνος. Η αύξηση είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτά προστίθενται και διαιρούνται δια δύο. Αυτό προβλέπει η νομοθεσία και αυτό θα εφαρμόσει και η κυβέρνηση. Οσο ψηλότερα πάνε αυτά, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις. Βέβαια, η αύξηση του ΑΕΠ είναι θετικό νέο, η αύξηση του τιμαρίθμου δεν είναι, γενικότερα μιλώντας».

Στην ερώτηση αν αναμένεται οι αυξήσεις στις συντάξεις να κυμανθούν πάνω από 5%, τόνισε: «Δεν θέλω να πω. Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την αύξηση του ΑΕΠ και για την αύξηση του τιμαρίθμου. Είναι σαφές, πάντως, ότι θα πρόκειται για μια σημαντική αύξηση».

Για τα αναδρομικά

Σχετικά με τα αναδρομικά, υπογράμμισε ότι το ζήτημα «έχει κριθεί στα δικαστήρια. Η κυβέρνηση εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2020, σε σχέση με περικοπές που είχαν γίνει την περίοδο 2015-2016, σε κύριες/επικουρικές συντάξεις και Δώρα. Είχε ξεκαθαρίσει τότε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ο πρωθυπουργός αργότερα στη Βουλή ότι θα υπήρχε επέκταση του μέτρου και υπήρξε. Όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν, αλλά και σε όσους δεν είχαν προσφύγει, για τις κύριες συντάξεις. Είχε ξεκαθαριστεί όμως από τότε ότι δεν μπορούσαμε να καλυφθούν όσοι δεν προσέφυγαν για τις επικουρικές και τα Δώρα, διότι δεν άντεχε ο προϋπολογισμός και η οικονομία», επισημαίνοντας ότι το ΣτΕ δικαίωσε την κυβέρνηση.

Για τους συνταξιούχους που δεν πήραν τα προηγούμενα αναδρομικά από τους συντελεστές αναπλήρωσης και δεν θα πάρουν ούτε αυτά, σημείωσε: «Για τους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρξαν τα έκτακτα βοηθήματα Χριστούγεννα και Πάσχα. Ο προϋπολογισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, τα χρήματα τα βρίσκουμε από τους φορολογούμενους, δεν τα φέρνει ο κ. Σταϊκούρας από το σπίτι. Πρέπει να γίνει μία δίκαιη κατανομή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments