People

Απ’ το βοριά ως προς το πιο νότιο ακρογιάλι!

Απ’ το βοριά ως προς το πιο νότιο ακρογιάλι!

Πηγή Φωτογραφίας: Hello.gr

Ήπιος και διακριτικός μα συνάμα επίμονος και ακατάβλητος, ο Ρ. Ουίλιαμς θέτει με μετρημένη αισιοδοξία στόχους, τους οποίους κατακτά.

Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, τον οποίο τόσοι άνθρωποι αποχαιρέτησαν χθες, ήταν αγωνιστής και διακριτικός, σχεδόν αχνός, στη δημόσια εικόνα του και στην καλλιτεχνική του πορεία. Δεν ήταν ούτε 14 χρονών όταν, κόντρα στα ολομέτωπα ρηξιακά αφηγήματα και σε όλες τις θηριώδεις αριστερές μυθολογίες, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς εντάσσεται οργανικά στις γραμμές της προδικτατορικής ΕΡΕ (ναι, της “κακιάς” ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή), αγωνιζόμενος παράλληλα να αποκτήσει μια ευδιάκριτη μουσική προσωπικότητα. Βέβαια, η πορεία εκτροχιάσθηκε κάπως από την επτάχρονη δικτατορική παρένθεση, όπως και ο ίδιος δήλωσε τόσες φορές, για τον ίδιο, αλλά και για όλους τους ανθρώπους που δεν ανήκαν στην κατηγορία των περιστασιακών, των «ανθρώπων των καταστάσεων», αυτής της ειδικής κατηγορίας των ανθρώπων της προσκολλήσεως.

View this post on Instagram

A post shared by Nikos Karas Music (@nikoskarasmusic)

Χωρίς κρυφές προσωπικές τακτοποιήσεις, αλλά και δίχως σκοτεινά εμβάσματα από το μπλοκ του κόκκινου ολοκληρωτισμού, ο Ρόμπερτ αρχίζει να διακρίνεται, να ξεχωρίζει «για το ήθος και την αγωνιστικότητά του», όπως μας θύμισε τούτες τις μέρες ο εφηβικός του φίλος, ο Κώστας Τουρνάς. Ήπιος και διακριτικός μα συνάμα επίμονος και ακατάβλητος, ο Ρ. Ουίλιαμς θέτει με μετρημένη αισιοδοξία στόχους, τους οποίους κατακτά. Αυτές τις μικρές κορυφές, τα μεγάλα επιτεύγματα ζωής, που όλοι λίγο – πολύ νοιώθουμε, σε κάποιες στιγμές απολογισμού, ότι επιτύχαμε με την καλλιέργεια των όποιων αρετών μας.

Και στην Ελλάδα της πτώσης της χούντας και της πρώιμης μεταπολίτευσης, ήταν εξαιρετικά δύσκολη η καλλιτεχνική πορεία για έναν συνθέτη, που, ευγενικά, αρνείται τον διάχυτο πολιτικό ριζοσπαστισμό και τους περίπλοκους ηχητικούς κώδικες της μιας ή της άλλης εκδοχής του αλάνθαστου υλισμού. Σε αντίθετη ρότα, ο νεαρός Ρόμπερτ προλαβαίνει, λίγο πριν από την κατάρρευση της δικτατορίας, να συνδημιουργήσει τους POLL, μαζί με τον Λογαρίδη, τον Τουρνά, την Γλέζου, τον Κ. Παπαϊωάννου. Είναι η εποχή που αναδεικνύονται και οι Πελόμα Μποκιού με τις pop επιρροές και με τον πολλά υποσχόμενο Βλάση Μπονάτσο να ερμηνεύει τον «Γαρύφαλλο», και της εμφάνισης των Δ. Σαββόπουλου και του Δ. Πουλικάκου στη μουσική σκηνή.

View this post on Instagram

A post shared by @mariapalat2019

Ακολουθεί ο επόμενος στόχος – πρόκληση, η Eurovision, με το θρυλικό Μάθημα Σολφέζ, από τον λαμπρό Γιώργο Χατζηνάσιο. Πέμπτος στον διαγωνισμό ο καστανόξανθος Ρόμπερτ, μαζί με τον Πασχάλη, την Τόλη, την αγαπημένη του φίλη Μπέσσυ Η καριέρα του μόλις 28χρονου τότε pop καλλιτέχνη βρίσκεται, θαρρείς, στο απόγειό της. Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει να είναι ο εαυτός του, να αποφεύγει δηλαδή τις μεγαλοστομίες και όλα τα άλλα δεινά που συνεπάγεται η οίηση της επιτυχίας. Για τον νεαρό Ρόμπερτ, η μετριοπάθεια και η ευγένεια λειτουργούν στην πράξη σαν μια μορφή ιδιοσυγκρασιακής ασπίδας προστασίας.

Δεν έκρυψε όμως ποτέ τις πολιτικές ιδέες του, δεν ντράπηκε για αυτές, δεν κρύφτηκε.

Στάση ασυγχώρητη για την πράσινη εξουσία του ’81, που δημοσίως βροντοφώναζε ότι έπρεπε να «πεθάνει η Δεξιά». Οι δίσκοι του Ρόμπερτ Ουίλιαμς χαρακώθηκαν από συναδέλφους του και ο ίδιος αποκλείστηκε από κάθε μέσο ενημέρωσης. Συνέχισε να ζει αξιοπρεπώς. Παντρεύεται την καλλίγραμμη Αμαλία της καρδιάς του, με την οποία δεν χώρισε ούτε στιγμή και η οποία του χάρισε τρία υπέροχα παιδιά. Συμπτωματικά, σε μια συναυλία της ΟΝΝΕΔ στο Παγκράτι, θα τραγουδήσει στους νεολαίους το τραγούδι, που από τη πρώτη στιγμή αγαπήθηκε από την κεντροδεξιά παράταξη. Το τραγούδι γίνεται σημαία του κόμματος, το οποίο, πάντα, τον γέμιζε με μια κρυφή υπερηφάνεια, και τον έφερε ακόμη πιο κοντά στους ανθρώπους του. Από τον φίλο του Κώστα Καραμανλή μέχρι τον Βαγγέλη Μειμαράκη, από τον Σαμαρά ως τον σημερινό Πρωθυπουργό, με τον ίδιο τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς να μην κάνει ποτέ επίδειξη των «υψηλών γνωριμιών» του, αλλά να προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του, συνθέτοντας τραγούδια, γράφοντας μουσικές για τηλεοπτικές σειρές, δίνοντας αθόρυβα αγώνες για την προαγωγή των πνευματικών δικαιωμάτων των τραγουδιστών.

Όλα αυτά και άλλα, πολύ περισσότερα έκαναν τον 72χρονο Ρόμπερτ Ουίλιαμς να κάνει φίλους και θαυμαστές να βουρκώσουν σε όλη την Ελλάδα. «Απ’ το βοριά ως προς το πιο νότιο ακρογιάλι!».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments