Πολιτισμός

Το Μουσείο της Βίβλου επέστρεψε ένα λεηλατημένο ευαγγέλιο 1.000 ετών σε ελληνικό μοναστήρι

Το Μουσείο της Βίβλου επέστρεψε ένα λεηλατημένο ευαγγέλιο 1.000 ετών σε ελληνικό μοναστήρι

Πηγή Φωτογραφίας: artnews.com- Greek Orthodox Religious Tourism

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, πολλά άλλα ιδρύματα των ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν αντικείμενα μεταξύ των εκμεταλλεύσεών τους που λεηλατήθηκαν από το ίδιο μοναστήρι.

Το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον, DC επέστρεψε την Τρίτη στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ένα χειρόγραφο ευαγγέλιο ηλικίας άνω των 1.000 ετών. Μεταφέρθηκε σε Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία κατά τη διάρκεια ιδιωτικής τελετής στη Νέα Υόρκη.

Το χειρόγραφο, το οποίο είχε λεηλατηθεί από ένα ελληνικό μοναστήρι στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποκτήθηκε από το μουσείο σε δημοπρασία του Christie’s το 2011, αναμένεται να επαναπατριστεί τον επόμενο μήνα στη Μονή Κοσινίτσας στη βόρεια Ελλάδα. Εκεί, για εκατοντάδες χρόνια, είχε χρησιμοποιηθεί σε θρησκευτικές λειτουργίες, μαζί με περισσότερους από 400 τόμους, πριν καταληφθεί από τις βουλγαρικές δυνάμεις το 1917. Η ιστορία και η αλυσίδα ιδιοκτησίας του χειρογράφου εντοπίζονται στον ιστότοπο του Μουσείου της Βίβλου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του στα τέλη του 10ου ή στις αρχές του 11ου αιώνα μέσω διαφόρων πωλήσεων μετά το τέλος του πολέμου.

Αυτό το ευαγγέλιο είναι ένα από τα πιο πρόσφατα τεχνουργήματα στη συλλογή του μουσείου που επιστρέφονται σε μια συνεχή προσπάθεια να ανακτηθεί η αξιοπιστία. Το μουσείο ερευνά την προέλευση ολόκληρης της συλλογής τα τελευταία χρόνια. Οι πρώτες εξαγορές από τους ιδρυτές της, τους ιδιοκτήτες της αλυσίδας καταστημάτων χειροτεχνίας Hobby Lobby, περιελάμβαναν χιλιάδες αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από τη Μέση Ανατολή. Το 2017, η εταιρεία πλήρωσε 3 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει αξιώσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για αποτυχία διεξαγωγής της κατάλληλης δέουσας επιμέλειας πριν αγοράσει μια σειρά αρχαιοτήτων το 2009.

«Σίγουρα η αγορά έχει τις προκλήσεις της», δήλωσε στους New York Times την Τρίτη ο επικεφαλής επιμελητής του Μουσείου της Βίβλου Τζέφρι Κλόχα. «Τα πράγματα κινούνται στην αγορά εδώ και αρκετό καιρό, και σε ορισμένες περιπτώσεις δεκαετίες, που έχουν προέλευση που δεν είναι νόμιμη».

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, πολλά άλλα ιδρύματα των ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν αντικείμενα μεταξύ των εκμεταλλεύσεών τους που λεηλατήθηκαν από το ίδιο μοναστήρι. Το 2016, αφού η εκκλησία ζήτησε να επιστραφούν άλλα λεηλατημένα χειρόγραφα από το ίδιο μοναστήρι, η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή στο Σικάγο υποχρέωσε.

Αυτό είναι το πιο πρόσφατο από έναν αριθμό αρχαίων λεηλασμένων αντικειμένων που επαναπατρίστηκαν, με μια σειρά από Χάλκινα του Μπενίν να επιστράφηκαν τους τελευταίους μήνες και μια πιθανή συμφωνία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments