Διεθνή

El Pais: Online 8 στις 10 δημόσιες υπηρεσίες στην Ευρώπη

El Pais: Online 8 στις 10 δημόσιες υπηρεσίες στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά αξιόπιστης διαδικτυακής πρόσβασης για τις δημόσιες υπηρεσίες στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά αξιόπιστης διαδικτυακής πρόσβασης για τις δημόσιες υπηρεσίες στην Ευρώπη. Η σχετική μελέτη δείχνει τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που αναλύθηκαν όσον αφορά την ψηφιοποίηση των διοικητικών τους υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια, με γνώμονα, μεταξύ άλλων, τις νέες ανάγκες που αποκάλυψε η πανδημία.

Ένα από τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν την εξαντλητική μελέτη είναι ότι οκτώ στις 10 υπηρεσίες Δημόσιας Διοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Στην κατάταξη των χωρών, η Μάλτα, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο ηγούνται του μετασχηματισμού της ψηφιακής διοίκησης στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής υγείας, με τις πιο χρηστοκεντρικές και προσανατολισμένες στον χρήστη διασυνοριακές διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες.

Η μελέτη υπογραμμίζει, επίσης, ότι η μελλοντική επιτυχία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εξαρτάται από την παροχή υπηρεσιών χωρίς αποκλεισμούς σε διαφορετικούς χρήστες για την κάλυψη των προσωπικών αναγκών κάθε ατόμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ορισμένες αναπηρίες ή περιορισμένης ψηφιακής παιδείας.

Η έκθεση καλύπτει και τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Ελβετίας, καθώς και τις υποψήφιες για ένταξη χώρες Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Τουρκία. Εν ολίγοις, έχουν αξιολογηθεί περισσότερες από 14.000 ιστοσελίδες, επομένως η έκθεση είναι αρκετά αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας της ψηφιακής διοίκησης στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με τους συντάκτες της.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία της «ηλεκτρονικής υγείας» στον ψηφιακό μετασχηματισμό των κυβερνήσεων, σύμφωνα με την Digital Compass, οι αξιολογήσεις στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας στην έκθεση είναι οι πιο μέτριες. Η Ψηφιακή Πυξίδα αποτελεί μέρος του φιλόδοξου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Δεκαετία, το οποίο καθορίζει έναν οδικό χάρτη 10 ετών για την ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης. Στόχος του είναι να παρέχει το 100% των βασικών δημόσιων υπηρεσιών στο Διαδίκτυο έως το 2030.

Μόνο τρεις χώρες έχουν βαθμολογίες ωριμότητας στην «ηλεκτρονική υγεία» πάνω από 90%: Λουξεμβούργο (97%), Εσθονία (93%) και Μάλτα (91%). Οι πολίτες αυτών των τριών χωρών υποστηρίζονται επαρκώς από ψηφιακές υπηρεσίες που σχετίζονται με την υγεία. Μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, οκτώ έχουν βαθμολογία ωριμότητας κάτω του 50%, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες αυτών των χωρών πρέπει ακόμα να στραφούν σε μη ψηφιακά μέσα.

Η Ευρώπη προσπαθεί να κάνει τις ψηφιακές κυβερνήσεις τόπους προσβάσιμους για όλους τους χρήστες. Ωστόσο, οι διαδικτυακές υπηρεσίες δεν είναι στο ίδιο επίπεδο ωριμότητας, σύμφωνα με την έκθεση, όταν συγκρίνονται πολίτες (77%) έναντι εταιρειών (91%), ημεδαποί (81%) έναντι διασυνοριακών χρηστών (46%) και άτομα με αναπηρίες (μόνο το 16% των ιστοσελίδων του δημόσιου τομέα πληρούν ορισμένα κριτήρια προσβασιμότητας στο διαδίκτυο). Επιπλέον, απαιτούνται καλά οργανωμένα κυβερνητικά δίκτυα για την εξυπηρέτηση των χρηστών καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους στο δίκτυο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ευρωπαϊκές χώρες δίνουν προτεραιότητα στην εμπειρία χρήστη: το 87% των ιστότοπων της δημόσιας διοίκησης έχουν λειτουργία ανατροφοδότησης και το 92% παρουσιάζουν πληροφορίες με τρόπο βελτιστοποιημένο για κινητές συσκευές. Διάφορα ψηφιακά στοιχεία είναι επίσης διαθέσιμα, καθώς τα δύο τρίτα όλων των υπηρεσιών επιτρέπουν στους χρήστες να αυτοπροσδιορίζονται στο διαδίκτυο με ένα επίσημο πρόγραμμα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (eID).

Η έκθεση διαπιστώνει ότι, ενώ οι χώρες συνεχίζουν να παρέχουν ολοένα και περισσότερο ηλεκτρονικές ταυτότητες και να χρησιμοποιούν αξιόπιστες πηγές για την εκ των προτέρων συμπλήρωση προσωπικών πληροφοριών, αυτό δεν είναι το γενικό «μοτίβο», με τις μισές σχεδόν από αυτές (46%) να πρέπει να επιτρέπουν μία μόνο σύνδεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments