Διεθνή

Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην πρεσβεία της Ρωσίας

Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην πρεσβεία της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: CNN, pixabay, vendor

Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σήμερα [5/9] κοντά στην πύλη της πρεσβείας της Ρωσίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία

Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σήμερα [5/9] κοντά στην πύλη της πρεσβείας της Ρωσίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροβολήθηκε από τους φρουρούς Ταλιμπάν καθώς πλησίαζε στην ρωσική πρεσβεία, ενώ είναι άγνωστος προς το παρόν ο αριθμός των θυμάτων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Ο βομβιστής αυτοκτονίας, προτού φθάσει στον στόχο του, αναγνωρίστηκε και πυροβολήθηκε από (Ταλιμπάν) φρουρούς της ρωσικής πρεσβείας…”, δήλωσε στο Reuters ο Μαουλάουι Σαμπίρ, ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Η Ρωσία είναι μια από τις λιγοστές χώρες που έχουν διατηρήσει πρεσβεία στην Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πριν από πάνω από ένα χρόνο.

Παρότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει επισήμως την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, βρίσκεται σε συνομιλίες με αξιωματούχους σχετικά με μια συμφωνία για την προμήθεια βενζίνης και άλλων αγαθών.

Deutsche Welle: Έρμαιο της τουρκικής πολιτικής οι Σύροι;

Οι περίπου 3,5 εκατομμύρια Σύροι, οι οποίοι ζουν στην Τουρκία, έρχονται και πάλι στο επίκεντρο της τουρκικής επικαιρότητας εξαιτίας των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών. Η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατηγορίας προσφύγων από τις κρατικές αρχές της Τουρκίας δεν είναι συμβατή με τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και τα πολιτικά κόμματα εξουσίας της γειτονικής χώρας δεν προσεγγίζουν το ζήτημα με τον ίδιο τρόπο.

Πάνω από 3,5 εκ. Σύρων ζουν στην Τουρκία. Πολλοί έχουν περάσει τα χειρότερα στη χώρα τους και μπορούν να διηγηθούν δραματικές ιστορίες προσφυγιάς. Να εργαστούν στη νέα τους πατρίδα μπορούν οι λιγότεροι, αλλά τουλάχιστον ζουν σε συνθήκες ασφάλειας. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα επιδεινώνεται συνεχώς η ατμόσφαιρα απέναντί τους, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις Σύρων. Και την πολιτική απασχολεί όλο και περισσότερο το ερώτημα, τί θα γίνει; Πώς θα συνεχιστεί η κατάσταση; vendor-6987085_960_720

Κλίμα φόβου

Η 68χρονη Χανάν δεν θέλει να επιστρέψει ποτέ πια στη Συρία. “Επικρατεί φόβος και τρόμος” λέει. “Η ζωή κυλά μέσα σε ένσταση. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να σε πάρουν και να σε χώσουν στη φυλακή. Χωρίς κατηγορία, έτσι αυθαίρετα”. Τα ίδια διηγείται η 45χρονη Νασίρα. Κατάγεται από ένα προάστιο της Δαμασκού, πρώην προπύργιο ανταρτών. Κάθε τόσο την σέρνουν στις φυλακές για ανάκριση. Εκεί ακούει τα ουρλιαχτά από βασανιστήρια ανδρών. Δεν καταλαβαίνει τι την θέλουν. Ο άνδρας της είναι άρρωστος από καρδιά, δεν έχει πάρει ποτέ όπλο στο χέρι. Έχουν συλλάβει όλη την οικογένειά του, όπως λέει και τώρα την ίδια. Στη Συρία δεν μπορούν πια επιστρέψουν. Κινδυνεύουν με φυλάκιση. Στην Τουρκία οι Σύροι πρόσφυγες έχουν καλύτερη ζωή, αρνητικό κλίμα δεν βλέπει, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει, όπως λέει ο Μοχάμεντ Άκτα, επικεφαλής μια συνομοσπονδίας οργανώσεων Σύρων στην Τουρκία.

“Φυσικά”, λέει, “το βλέπουμε ολοκάθαρα. Το ίδιο όπως το 2019. Πριν από τις δημοτικές εκλογές οι Σύροι έγιναν θέμα στην προεκλογική εκστρατεία. Τους κατηγόρησαν με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, ακόμη και στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Μετά τις εκλογές του 2020 και του 2021 δεν είχαμε πια προβλήματα. Μονομιάς όλες οι συζητήσεις σταμάτησαν”. Τώρα η Τουρκία βρίσκεται και πάλι ενώπιον εκλογών, βουλευτικών και προεδρικών που θα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέσα σε 11 μήνες. Για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας ορισμένοι ρίχνουν το ανάθεμα στους Σύρους που γίνονται ακόμη και στόχος επιθέσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments