Διεθνή

Πετρέλαιο: Θα αυξηθεί η τιμή του καυσίμου παρά των ενεργειών του ΟΠΕΚ+

Πετρέλαιο: Θα αυξηθεί η τιμή του καυσίμου παρά των ενεργειών του ΟΠΕΚ+

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ σήμερα Δευτέρα [5/9] βρίσκει το πετρέλαιο να κυμαίνεται κοντά στα 95 δολάρια στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και τους επικεφαλής κρατών μελών του οργανισμού να τονίζουν ως υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα μείωσης της παραγωγής

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ σήμερα Δευτέρα [5/9] βρίσκει το πετρέλαιο να κυμαίνεται κοντά στα 95 δολάρια στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και τους επικεφαλής κρατών μελών του οργανισμού να τονίζουν ως υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα μείωσης της παραγωγής, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση στις τιμές.

Όμως, όπως αναφέρουν διεθνείς πηγές της αγοράς, ακόμη και εάν ο ΟΠΕΚ+ (ο οποίος θεωρητικά απέσυρε μέχρι τα τέλη Αυγούστου όλες τις μαζικές περικοπές από τον Μάιο του 2020) κάνει τελικά την έκπληξη και ανακοινώσει περικοπές στις 5 Σεπτεμβρίου, αυτό θα μπορούσε να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά δεν θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική τους πορεία.

Με τη δυνητική μείωση της παραγωγής, ο ΟΠΕΚ+ είναι σε θέση να «στείλει ένα μήνυμα ότι οι τιμές θα παραμείνουν σχετικά υψηλότερες…για το άμεσο μέλλον», τουλάχιστον πάνω από το εύρος των 55 έως 60 δολαρίων, το οποίο συχνά θεωρείται ως ο ελάχιστος στόχος τιμολόγησης για ορισμένες από τις οικονομίες του ΟΠΕΚ+, εκτιμά ο Jeffrey Whittle, από την Womble Bond Dickinson ενώ πηγές της αγοράς θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του καρτέλ θα αποτελούσε και μια υπενθύμιση ΗΠΑ ότι μια συμφωνία με το Ιράν «δεν θα εγγυηθεί αύξηση της προσφοράς πετρελαίου».

Τον Μάρτιο, οι τιμές του Brent ξεπέρασαν τα 130 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά έκτοτε έχουν πέσει. Οι τιμές του WTI, για παράδειγμα, έκλεισαν τον Αύγουστο κάτω από τα 90 δολάρια, μετά από απότομες πτώσεις αυτή την εβδομάδα. Οι τιμές για το WTI, το δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ, μειώθηκαν περίπου 9% τον Αύγουστο, ενώ το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε περίπου 12%.

Μάλιστα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία απώλεια του έτους τον Αύγουστο, παρά τις προσδοκίες ότι οι μεγάλοι παραγωγοί μπορεί να είναι έτοιμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής κάτι που υποδηλώνει ότι τα επικοινωνιακά «τερτίπια» του καρτέλ ίσως να έχουν χάσει λίγη από τη δύναμή τους.

«Η αγορά πετρελαίου ήταν ευαίσθητη σε οποιαδήποτε είδηση που θα υποδηλώνει μια ουσιαστική ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», σημειώνει ο Chris Duncan, διευθυντής επενδύσεων στην Brandes Investment Partners.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments