Διεθνή

Deutsche Welle: Ε.Ε. – Θα υπάρξει συναίνεση στην ενεργειακή κρίση;

Deutsche Welle: Ε.Ε. – Θα υπάρξει συναίνεση στην ενεργειακή κρίση;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/marketwatch

Κρίσιμες αποφάσεις με στόχο τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ανασάνουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικοί προϋπολογισμοί καλούνται να λάβουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πλαφόν και έκτακτη εισφορά φαίνεται ότι είναι τα δύο πιο σημαντικά προβλήματα που διχάζουν την Ευρώπη των 27 κρατών – μελών.

Κρίσιμες αποφάσεις με στόχο τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να ανασάνουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικοί προϋπολογισμοί καλούνται να λάβουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα από το πρωί στις Βρυξέλλες.

Διαφορετικές προτεραιότητες για τα κράτη μέλη

Οι συζητήσεις δεν είναι εύκολες, γιατί ναι μεν όλοι αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα, ωστόσο οι προτεραιότητες κάθε κράτους μέλους είναι διαφορετικές ανάλογα με το ενεργειακό μείγμα και το βαθμό εξάρτησης από τη Ρωσία.

Μεταξύ των μέτρων που υπέβαλε προς εξέταση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι μεγαλύτερες δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας εντοπίζονται στην επιβολή ανώτατης τιμής, δηλαδή πλαφόν, στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι διαφωνίες είναι ουσιαστικές, δεδομένου ότι αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ιταλίας, που τροφοδοτούνται με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας, ανησυχούν ότι η επιβολή πλαφόν θα οδηγήσει σε διακοπή της προμήθειας από τη χώρα αυτή. Άλλωστε το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση επιβολής πλαφόν θα διακόψει τις πωλήσεις προς την Ευρώπη.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατεθεί η όποια απόφαση για την συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις και να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. Άλλωστε η επιβολή ή όχι πλαφόν είναι πολιτική επιλογή που δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της δέσμης μέτρων, που βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι του Συμβουλίου.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες προτάσεις της Κομισιόν, ναι μεν υπάρχουν διαφωνίες όπως για παράδειγμα στην επιβολή έκτακτης εισφοράς που θα πρέπει να πληρώσουν όλες οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων για υπερκέρδη, ωστόσο στο τέλος της ημέρες εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν και θα υπάρξει πολιτική συμφωνία, η οποία θα λάβει και νομική μορφή μέσα στο Σεπτέμβριο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments