Διεθνή

Διπλωματικός μαραθώνιος για τα πυρηνικά της Ζαπορίζια

Διπλωματικός μαραθώνιος για τα πυρηνικά της Ζαπορίζια

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/france24

Προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή επιδείνωση της ήδη τεταμένης κατάστασης, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, προβαίνει ακατάπαυστα σε μια σειρά επαφών και συζητήσεων.

Μόσχα και το Κίεβο δεν σταματούν να αλληλοκατηγορούνται για τα χτυπήματα στην περιοχή της Ζαπορίζια, μια κατάσταση που εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους, με κυριότερο αυτόν μια μεγάλης πυρηνικής καταστροφής, που μόνον με αυτή του Τσέρνομπιλ το 1986 θα μπορούσε να συγκριθεί.

Προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή επιδείνωση της ήδη τεταμένης κατάστασης, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, προβαίνει ακατάπαυστα σε μια σειρά επαφών και συζητήσεων.

Πιο ειδικά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέστησε την προσοχή σε «τακτικές ουκρανικές επιθέσεις στις τοποθεσίες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Ζαπορίζια, συμπεριλαμβανομένης της απόθεσης ραδιενεργών αποβλήτων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «η αιτία των κινδύνων» προέρχεται από «τη ρωσική κατοχή» και του ζήτησε από να αφαιρέσει «βαρέα και ελαφρά όπλα» από το εργοστάσιο.

Οι επαφές και τα τηλεφωνήματα συνεχίστηκαν και συνεχίζονται, ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις και επαφές με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως αυτή ανάμεσα στον Μακρόν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, αποδίδουν τις ευθύνες στις «συνεχείς ουκρανικές επιθέσεις», οι οποίες, κατά το Κρεμλίνο, υποτιμούν τις «καταστροφικές συνέπειες» που αυτές θα μπορούσαν να έχουν στην περιοχή της Ζαπόρίζια.

Με βάση, ωστόσο, τα έως τώρα δεδομένα, και μετά από συνεχείς επαφές Ευρωπαίων ηγετών με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, ο Πούτιν και ο Μακρόν συναποφάσισαν μια «μη πολιτικοποιημένη αλληλεπίδραση», με τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μακρόν θα παραμείνει σε επαφή με τον Ζελένσκι, καθώς με τον διευθυντή της ΔΟΑΕ και θα μιλήσει εκ νέου μέσα στις προσεχείς ημέρες με τον Ρώσο Πρόεδρο, ούτως ώστε να βρεθεί συμφωνία που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments