Κόσμος

Euractiv: Τσεχία – Να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

Euractiv: Τσεχία – Να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Euractiv: Tην ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, Βιτ Ρακούσαν

Tην ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, Βιτ Ρακούσαν. Πρόκειται για Σύρους πρόσφυγες που θέλουν με κάθε τρόπο να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη. Το πρόβλημα δεν αφορά μία μεμονωμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μια δέσμη χωρών, όπως είναι η Σλοβακία και η Αυστρία, οι οποίες φαίνεται να ακολουθούν κοινό βηματισμό με την Τσεχία.

Συγκεκριμένα, «πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για τον αυξανόμενο αριθμό των Σύριων προσφύγων που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη χώρα αυτή τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν.

Σύμφωνα με το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Ρακούσαν έκανε τη δήλωση αυτή την Πέμπτη μιλώντας στο κάτω τμήμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Πρόσθεσε ότι θέλει να συζητήσει το θέμα αυτό με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ήθελε να εμπλακεί η Αυστρία στην αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ευρώπη, καθώς είναι «ντόμινο».

Ο Ρακούσαν συζήτησε τη συμφωνία επανεισδοχής για την αμοιβαία υποχρέωση των χωρών να δέχονται πίσω τους πρόσφυγες και την τσεχική βοήθεια για τη φύλαξη των κοινών συνόρων με τον υπουργό Εσωτερικών της Σλοβακίας Ρομάν Μίκουλετς στην Τσεχία την Τετάρτη.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν την Τρίτη για την ενίσχυση των φρουρών στα τσεχοσλοβακικά σύνορα. Ο Σλοβάκος υπουργός υποσχέθηκε επίσης ότι η αστυνομία θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στους ελέγχους των φορτηγών που χρησιμοποιούν οι παράνομοι μετανάστες για τη διέλευση των συνόρων, δήλωσε ο Ρακούσαν.

Είπε επίσης ότι αναμένει από τις επιμέρους χώρες να αναλάβουν την ευθύνη για τη φροντίδα των μεταναστών στο έδαφός τους. Στο παρελθόν, η Τουρκία δεν άφησε τους παράνομους μετανάστες να φύγουν περαιτέρω προς την Ευρώπη για κάποιο χρονικό διάστημα βάσει συμφωνίας με την ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι πιο ενεργή στην εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες. Αντιμετωπίζουμε ήδη τη δευτερογενή μετανάστευση όταν οι πρόσφυγες φτάνουν στην Ευρώπη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πιο εντατικά εκεί από όπου προέρχεται», δήλωσε ο Μίκουλετς την Τρίτη.

Ο Ρακούσαν πρόσθεσε ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στην ενίσχυση των λειτουργιών της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ Frontex. Τα κράτη προσπαθούν να αποφύγουν την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments