Κόσμος

Γαλλία: Σε ενεργειακό και οικονομικό κλοιό

Γαλλία: Σε ενεργειακό και οικονομικό κλοιό

Πηγή Φωτογραφίας: liberation

Η Γαλλία από τα τέλη του 2021, προεκλογική χρονιά και με τον πόλεμο εκτός ατζέντας, είχε παγώσει τις ρυθμιζόμενες τιμές φυσικού αερίου στα επίπεδα του περσινού Οκτωβρίου

Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που μπήκε από νωρίς σε “ρυθμούς” μέτρων στήριξης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων υπό το βάρος της συνεχώς διογκούμενης ενεργειακής κρίσης με τις τιμές να ανηφορίζουν …απειλώντας με ύφεση και λουκέτα.

Η Γαλλία από τα τέλη του 2021, προεκλογική χρονιά και με τον πόλεμο εκτός ατζέντας, είχε παγώσει τις ρυθμιζόμενες τιμές φυσικού αερίου στα επίπεδα του περσινού Οκτωβρίου. Από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου περιόρισε την αύξηση στις ρυθμιζόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο 4% για νοικοκυριά, αναγκάζοντας την (πλήρως κρατικοποιημένη πια) εταιρεία κοινής ωφελείας EDF να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστές πολύ κάτω από τις τιμές της αγοράς. Και δη εν μέσω σημαντικής μείωσης της παραγωγής στους πυρηνικούς σταθμούς, λόγω συντήρησης πολλών αντιδραστήρων.

Την Τετάρτη, η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, εξήγγειλε ένα νέο πακέτο μέτρων για το 2023, οπότε λήγει η παράταση για το ισχύον.

Ανακοίνωσε περιορισμό στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά, κοινωνικές κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και μικρούς δήμους στο 15%. Πολλαπλάσιο μεν των σημερινών εν ισχύ ορίων, πλην όμως επαρκές κατά την κυβέρνηση για να αποτρέψει τον υπερδιπλασιασμό των λογαριασμών.

Για 12 εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά προβλέπεται επίσης επιπλέον ενίσχυση 100 ή 200 ευρώ ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα. Θα καταβληθεί ωστόσο εφάπαξ και δικαίως χαρακτηρίζεται «ασπιρίνη».

Η επιδοτούμενη έκπτωση στα καύσιμα εν τω μεταξύ λήγει τον Δεκέμβριο.

Ενώ η τιμολογιακή αυτή «ασπίδα» δείχνει να αποδίδει στη συγκράτηση του πληθωρισμού στη Γαλλία (6,5% τον Αύγουστο, ο χαμηλότερος στην Ε.Ε.), το κόστος -καθαρό τελικό στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς- εντείνει τις πιέσεις στα κρατικά ταμεία.Όχι τυχαία, παρατηρεί η Liberation, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη του πλαφόν, καθώς προσπαθεί να περιορίζει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ για το 2023.

«Πρέπει να το πούμε καθαρά: αυτά τα μέτρα έχουν κόστος για τα δημοσιονομικά μας», εξήγησε η Γαλλίδα πρωθυπουργός -ενόσω η κυβέρνησή της προωθεί το επίμαχο σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, προετοιμάζει νέο νόμο για την ασφάλιση ανεργίας και αναμένεται να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη στους δρόμους με τα συνδικάτα για τιμαριθμικές αναπροσαρμογές στους μισθούς που τους «ροκανίζει» η κρίση.

Από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ εν μεταξύ του κρατικού ταμείου που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο για τη στήριξη των πλέον εκτεθειμένων εταιρειών στην ενεργειακή κρίση, ως τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν χρησιμοποιηθεί μόλις 500.000 ευρώ.

Βασική αιτία, γράφει η εφημερίδα Le Monde, είναι «η πολυπλοκότητα των κριτηρίων». Η γαλλική κυβέρνηση τώρα δεσμεύεται να τα απλοποιήσει.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθύμισε η Μπορν προς όλους, στόχος παραμένει η σταδιακή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%.

Για το λόγο αυτό αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου να δημοσιοποιηθεί έκθεση προόδου για το «σχέδιο υπευθυνότητας» που έχει ζητήσει η κυβέρνηση από τις εταιρείες. Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Κάθε χειρονομία μετράει». «Αν όλοι επιδείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα δεν θα υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση», τόνισε η Γαλλίδα πρωθυπουργός.

Πολλοί ήδη χαρακτηρίζουν τα νέα μέτρα μη βιώσιμα και προειδοποιούν ότι το «μάρμαρο» θα πληρωθεί αργότερα, στον συνολικό «λογαριασμό». Το βάρος επωμίζονται «ο λαός και το κράτος», είπε ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μανουέλ Μπομπάρ, «για να γλιτώσουν οι υπερπλούσιοι και οι κερδοσκόποι της κρίσης».

Περικοπές στο δημόσιο

Η αύξηση των τιμών ενέργειας έχει ήδη βάλει στη «μέγγενη» στους προϋπολογισμούς πολλών γαλλικών πόλεων και δήμων. Σύμφωνα με το δίκτυο BFM, «το πρόσθετο κόστος για την τοπική αυτοδιοίκηση αναμένεται να φτάσει φέτος τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ». Σε ορισμένους περιπτώσεις, οι ενεργειακές δαπάνες έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Το αποτέλεσμα είναι η μία μετά την άλλη τοπικές αρχές να εξετάζουν περικοπές εξόδων, συμπεριλαμβάνοντας στο «τεφτέρι» το λειτουργικό κόστος για πισίνες και δημοτικά γυμναστήρια, μουσεία, βιβλιοθήκες, ακόμη και σχολεία.

Αρκετές κοινότητες έχουν εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας εδώ και μήνες, πολύ προτού το ζητήσει η γαλλική κυβέρνηση. Τη δυσοίωνη κατάσταση είχε εξάλλου σκιαγραφήσει από τα τέλη Ιουλίου η γαλλική Γερουσία σε έκθεσή της.

«Η απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους θέτει σε κίνδυνο βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε.  «Κινδυνεύει επίσης να αναγκάσει τις τοπικές αρχές να εγκαταλείψουν τα επενδυτικά τους σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση και να τις οδηγήσει σε αύξηση των φόρων, επηρεάζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών».

Τις προσπάθειες περιπλέκει εν τω μεταξύ η διαχείριση ορισμένων δημοτικών αθλητικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων από εταιρείες για λογαριασμό του Δημοσίου, χωρίς να ελέγχονται απευθείας από τις κοινότητες στις οποίες βρίσκονται.

Κάπως έτσι λοιπόν στις αρχές του μήνα, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, η Vert Marine -που διαχειρίζεται 90 δημόσιες πισίνες σε όλη τη Γαλλία- αποφάσισε να κλείσει το ένα τρίτο από αυτές και να θέσει το προσωπικό σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, επικαλούμενη την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Το ίδιο έκανε λίγο αργότερα και με δημοτικά παγοδρόμια που διαχειρίζεται, παρά τη ρήτρα στις συμβάσεις για συνεχή παροχή των δημόσιων υπηρεσιών.

Όπως αναμενόταν, οι πληττόμενοι δήμοι, αθλητικοί όμιλοι, κάτοχοι κάρτας εισόδου διαρκείας και σχολικές ομάδες ανέβηκαν «στα κάγκελα», καταγγέλλοντας τη μονομερή απόφαση και καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβη. Ορισμένες δημοτικές αρχές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Ημιαπασχόληση και μειωμένη παραγωγή

Στο μεσοδιάστημα, για πρώτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο, η παραγωγή στη Γαλλία συρρικνώθηκε τον Αύγουστο και μάλιστα  «κάτω από το όριο που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Το σκηνικό προβλέπεται ακόμη πιο ζοφερό τον χειμώνα.

Το μεγαλύτερο χυτήριο αλουμινίου της Γαλλίας, η Aluminium Dunkerque, ήδη αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του κατά 22% για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, για να μπορέσει -όπως ανέφερε- να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας. Προς το παρόν, οι 650 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στη βόρεια Γαλλία συνεχίζουν να εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Η Ascométal με προσωπικό 1.200 άτομα στη Γαλλία θα σταματήσει τη λειτουργία δύο εργοστασίων της για 2-3 εβδομάδες τον Δεκέμβριο. Μέρος του προσωπικού, προανήγγειλε, θα περάσει σε καθεστώς ημιαπασχόλησης.

Η διάσημη γαλλική εταιρεία στον χώρο του γυαλιού Duralex ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει από τον Νοέμβριο τη λειτουργία της για τουλάχιστον τέσσερις μήνες και θα θέσει όλους τους υπαλλήλους της σε μερική ανεργία.

Ούτε το 2023 προβλέπεται καλύτερο. «Τις περισσότερες φορές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι έμποροι και οι βιοτέχνες υπογράφουν συμβάσεις σταθερής χρέωσης, ετήσιες ή πολυετείς» με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, γράφει η Monde, καθώς «αυτό τους προστατεύει από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις. Όμως πολλές από αυτές τις συμβάσεις λήγουν τον Δεκέμβριο», επισημαίνει.

«Σχεδόν οι μισές εταιρείες θα κληθούν να τις ανανεώσουν», τονίζει ο Αλρίκ Μαρκ, ιδρυτής start-up που ειδικεύεται στη διαχείριση ενέργειας κτιρίων. «Μερικές από αυτές κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με πενταπλάσιες τιμές από τον Ιανουάριο του 2023»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

06.12.2022 | 09:56

Θεσσαλονίκη: Για κακούργημα ο αστυνομικός που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο

06.12.2022 | 09:41

Καναδάς: Στην Ουκρανία ναρκαλιευτικός εξοπλισμός αξίας 15 εκατ. δολαρίων

06.12.2022 | 09:29

DW: Σχεδιάζεται γερμανοκινεζική επένδυση στον Πειραιά;

06.12.2022 | 09:20

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την νίκη αλλά και το προβάδισμα του Παναθηναϊκού

06.12.2022 | 09:14

Euronews: Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία ένδειξη ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση για τις Ιρανές

06.12.2022 | 09:05

Οι Γιώργος Τζαβέλλας και Κώστας Γαλανόπουλος έχουν υποστεί θλάση

06.12.2022 | 09:02

Πατέλης: Οι ξένες επενδύσεις φέτος θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ

06.12.2022 | 08:58

Διακρίσεων συνέχεια: Η Ελλάδα καλύτερος τουριστικός προορισμός για 2η χρονιά

06.12.2022 | 09:41

Καναδάς: Στην Ουκρανία ναρκαλιευτικός εξοπλισμός αξίας 15 εκατ. δολαρίων

06.12.2022 | 09:14

Euronews: Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία ένδειξη ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση για τις Ιρανές

06.12.2022 | 08:15

Στο Ριάντ ο Σι: Κινεζο-αραβική προσέγγιση εν μέσω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ

06.12.2022 | 07:57

Τουρκία: «Εγκλωβισμένα» πετρελαιοφόρα τάνκερ μετά το πλαφόν στο ρωσικό αργό

06.12.2022 | 07:22

Οι κυρώσεις στη Ρωσία εκτινάσσουν τις τιμές στα παλαιά τάνκερ

06.12.2022 | 07:11

Νέες απειλές για την παγκόσμια οικονομία από το πλαφόν στο ρωσικό αργό - Ο ρόλος του OPEC+

06.12.2022 | 07:01

Διαβάζοντας το άρθρο του Σολτς στο «Foreign Affairs»

05.12.2022 | 23:55

Οι εναλλακτικές κινηματικές δράσεις των Ιρανών

28.09.2022 | 19:35

Ν. Κορέα: Πιθανή πυρηνική δοκιμή Β. Κορέας ως 7 Νοεμβρίου

25.09.2022 | 16:51

Δένδιας: Εφικτή η επίλυση των διαφορών αν η Τουρκία αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο

21.09.2022 | 12:40

Πλακιωτάκης: Η Τουρκία ανέχεται αδίστακτα κυκλώματα διακινητών μεταναστών

21.09.2022 | 12:33

Οικονόμου: «Δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο ο κ. Μητσοτάκης»

16.09.2022 | 14:51

Οικονόμου: Να αποδοκιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον βουλευτή του Χουσεΐν Ζεïμπέκ

16.09.2022 | 13:40

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Δεν δεχόμαστε παραινέσεις

16.09.2022 | 12:55

Τουρκία: Είμαστε στο πλευρό της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

16.09.2022 | 12:12

Τουρκικό Υπ. Εξωτερικών: Η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

MUST READ

Κόσμος

Νέες απειλές για την παγκόσμια οικονομία από το πλαφόν στο ρωσικό αργό - Ο ρόλος του OPEC+

Όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες της αγοράς θα είναι η κλίμακα της μείωσης των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου που θα καθορίσει, τελικά, το αν οι τιμές του πετρελαίου θα μπουν σε φάση ραγδαίας ανόδου, ή θα παγιδευτούν σε ένα έντονο καθοδικό σπιράλ  κατά το επόμενο έτος,  2023

06.12.2022 | 07:11

Κόσμος

Διαβάζοντας το άρθρο του Σολτς στο «Foreign Affairs»

Στο άρθρο,ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σχολίασε την τρέχουσα κατάσταση στην εξωτερική πολιτική

06.12.2022 | 07:01

Κόσμος

Οι εναλλακτικές κινηματικές δράσεις των Ιρανών

Μετά τα λευκά χαρτιά των Κινέζων και μετά τις αυθόρμητες διαδηλώσεις των γυναικών στο Ιράν, οι καταστηματάρχες, που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αντιδρούν με το κλείσιμο των καταστημάτων για αρκετές ημέρες

05.12.2022 | 23:55

Κόσμος

Η Ιταλία "συρρικvώνεται" και γερνάει γρηγορότερα σε όλη την ΕΕ

Η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού είναι μια σημαντική ανησυχία για μια στάσιμη οικονομία όπως η Ιταλία, καθώς συνδέεται μεταξύ άλλων με την πτώση της παραγωγικότητας, τη λιγότερη καινοτομία και τους υψηλότερους λογαριασμούς πρόνοιας

05.12.2022 | 23:42

Κόσμος

Η Δύση μόλις "ανακάτεψε" την αγορά πετρελαίου - Η συνέχεια εξαρτάται από τη Ρωσία

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την απάντηση της Μόσχας, η οποία έχει δεσμευτεί να μην συνεργαστεί με το ανώτατο όριο τιμών και θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή της, ταράζοντας τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας

05.12.2022 | 23:23

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Μητσοτάκης για τις τράπεζες: Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους

02.12.2022 | 13:47

Με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολιτική

Καραμανλής: H Οδική Ασφάλεια είναι πλέον εθνικός μας στόχος

01.12.2022 | 16:22

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των υπουργικών καθηκόντων στους τομείς των Υποδομών και Μεταφορών διαπιστώθηκε η ανάγκη για την ουσιαστική προαγωγή της οδικής ασφάλειας

Πολιτική

Οικονόμου: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας»

02.12.2022 | 11:02

«Νομίζω από την άνοιξη και μετά αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι είναι πιθανόν να έχουμε τις εκλογικές διαδικασίες δεδομένου ότι θα έχουμε μία εκλογική αναμέτρηση που πιθανότατα θα είναι δύο γύρων», είπε επίσης.

Πολιτική

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης ας σταματήσει να κάνει τον τροχονόμο των κερδών των τραπεζών

02.12.2022 | 19:56

Για εμπαιγμό των πολιτών κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού για τη στάση των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών

Πολιτική

Κώτσηρας: Θωρακίζουμε την προστασία των ανηλίκων

02.12.2022 | 13:33

Πριν από λίγες ημέρες στο Κοινοβούλιο, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης είχε επιμείνει ιδιαίτερα στην αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου αντιμετώπισης των αδικημάτων εναντίον των ανηλίκων

Πολιτική

Τσίπρας: Η κοινωνία έχει ανάγκη ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ

01.12.2022 | 15:26

Την πρόθεσή του να καταργήσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για την δευτεροβάθμια περίθαλψη- εφόσον προκύψει μια «προοδευτική» κυβέρνηση εξέφρασε από τη βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο Ριάντ ο Σι: Κινεζο-αραβική προσέγγιση εν μέσω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ

Οι αναφορές της πολυαναμενόμενης επίσκεψης έρχονται στο πλαίσιο μιας σειράς διαφωνιών που έχουν οι ΗΠΑ τόσο με το Πεκίνο όσο και με το Ριάντ

Στο Ριάντ ο Σι: Κινεζο-αραβική προσέγγιση εν μέσω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ

Τουρκία: «Εγκλωβισμένα» πετρελαιοφόρα τάνκερ μετά το πλαφόν στο ρωσικό αργό

Τα πετρελαιοφόρα έχουν αγκυροβολήσει κοντά στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, δύο πορθμών που συνδέουν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας με τις διεθνείς αγορές

Τουρκία: «Εγκλωβισμένα» πετρελαιοφόρα τάνκερ μετά το πλαφόν στο ρωσικό αργό

Οι κυρώσεις στη Ρωσία εκτινάσσουν τις τιμές στα παλαιά τάνκερ

Έρευνα από τον μεσίτη πλοίων Clarksons έδειξε ότι περισσότερα τάνκερ πουλήθηκαν τους πρώτους 11 μήνες του 2022 από ό,τι οποιοδήποτε πλήρες έτος προηγουμένως και οι πωλήσεις τον Οκτώβριο σημείωσαν νέο μηνιαίο ρεκόρ ανερχόμενες σε 76 πλοία

Ναυτιλία: Οι κυρώσεις στη Ρωσία εκτινάσσουν τις τιμές στα παλαιά τάνκερ

Νέες απειλές για την παγκόσμια οικονομία από το πλαφόν στο ρωσικό αργό - Ο ρόλος του OPEC+

Όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες της αγοράς θα είναι η κλίμακα της μείωσης των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου που θα καθορίσει, τελικά, το αν οι τιμές του πετρελαίου θα μπουν σε φάση ραγδαίας ανόδου, ή θα παγιδευτούν σε ένα έντονο καθοδικό σπιράλ  κατά το επόμενο έτος,  2023

Πετρέλαιο: Νέες απειλές για την παγκόσμια οικονομία από το πλαφόν στο ρωσικό αργό – Ο ρόλος του OPEC+

Διακρίσεων συνέχεια: Η Ελλάδα καλύτερος τουριστικός προορισμός για 2η χρονιά

Για τη χώρα μας αυτή είναι η πέμπτη κορυφαία διάκριση που κερδίζει φέτος στην απαιτητική τουριστική αγορά των ΗΠΑ

ΗΠΑ – Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος τουριστικός προορισμός για 2η χρονιά

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ ανά υπάλληλο στους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού

Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ ανά υπάλληλο στους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ ανά υπάλληλο στους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού

Η Δύση μόλις "ανακάτεψε" την αγορά πετρελαίου - Η συνέχεια εξαρτάται από τη Ρωσία

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την απάντηση της Μόσχας, η οποία έχει δεσμευτεί να μην συνεργαστεί με το ανώτατο όριο τιμών και θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή της, ταράζοντας τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας

Πετρέλαιο: Η Δύση μόλις ανακάτεψε την αγορά – Η συνέχεια εξαρτάται από τη Ρωσία

Στο Ριάντ ο Σι: Κινεζο-αραβική προσέγγιση εν μέσω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ

Οι αναφορές της πολυαναμενόμενης επίσκεψης έρχονται στο πλαίσιο μιας σειράς διαφωνιών που έχουν οι ΗΠΑ τόσο με το Πεκίνο όσο και με το Ριάντ

Στο Ριάντ ο Σι: Κινεζο-αραβική προσέγγιση εν μέσω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ