Διεθνή

Τουρκία – Ρωσία: Τέλος στη διαμάχη για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Τουρκία – Ρωσία: Τέλος στη διαμάχη για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Πηγή Φωτογραφίας: 21yyte

Η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία IC Ictas, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του σταθμού που θα διαχειρίζεται η ρωσική Rosatom, είχε επιστρέψει στη συμφωνία

Σε συμφωνία κατέληξαν Τουρκία και Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου στο Ουζμπεκιστάν, βάζοντας τέλος στη διαμάχη για το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται στο Ακούγιου, στη νότια Τουρκία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου NTV και άλλων μέσων ενημέρωσης, επαναφέρεται στο έργο η τουρκική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την εκτέλεσή του.

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία σχετικά με το Ακούγιου», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους έπειτα από επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν.

Χθες Παρασκευή, δύο πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters ότι η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία IC Ictas, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του σταθμού που θα διαχειρίζεται η ρωσική Rosatom, είχε επιστρέψει στη συμφωνία.

Τον περασμένο μήνα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας κατήγγειλε τη σύμβαση με την IC Ictas κάνοντας λόγο για «πολυάριθμες παραβιάσεις».

Η Τουρκία κατασκευάζει εργοστάσιο 4.800 μεγαβάτ κοντά στο λιμάνι της Μερσίνας στη Μεσόγειο, βορειοανατολικά της Κύπρου, με σκοπό να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας. Το ενεργειακό κόστος στη χώρα φέτος προβλέπεται να αγγίξει τα 100 δισ. δολάρια. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες το 2023

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments