Διεθνή

«Ευρωράπισμα» 7,5 δισεκ. ευρώ στην Ουγγαρία του Όρμπαν

«Ευρωράπισμα» 7,5 δισεκ. ευρώ στην Ουγγαρία του Όρμπαν

Πηγή Φωτογραφίας: eurointegration/express

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε η Ε. Ε. να αναστείλει την πληρωμή περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία, η οποία, όμως, αντιμετωπίζει την κατηγορία της διαφθοράς

Σε μια ηχηρή απάντηση – ράπισμα στην Ουγγαρία του υπερσυντηρητικού Βίκτορ Όρμπαν προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε η Ε. Ε. να αναστείλει την πληρωμή περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία, η οποία, όμως, αντιμετωπίζει την κατηγορία της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον επίτροπο προϋπολογισμού της Ένωσης., Γιοχάνες Χαν, η Επιτροπή συνιστά την αναστολή περίπου του ενός τρίτου των κονδυλίων συνοχής που προβλέπονται για την Ουγγαρία για την περίοδο 2021 – 2027.

Τα επίμαχα 7,5 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το 5% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της χώρας το 2022.

Πλέον, οι χώρες της Ε. Ε. έχουν τρεις μήνες για να αποφασίσουν σχετικά με αυτήν την πρόταση.

Ο Ούγγρος Υπουργός Ανάπτυξης, Τίμπορ Νάβρατιτς, υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα σεβαστεί τις 17 δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την Επιτροπή για να αποφευχθεί αυτή η τεράστια οικονομική απώλεια.

Ο Τ. Νάβρατιτς επιμένει ότι «έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις που γνωρίζουμε ότι μπορούν να εφαρμοστούν (…) επομένως δεν θα αντιμετωπίσουμε απώλεια κεφαλαίων».

Η Κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια, πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, καθώς η απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κρέμεται πάνω από το φιορίνι, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στο σύνολο της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο υπερσυντηρητικός Β. Όρμπαν, ο οποίος αυτοαποκαλείται «μαχητής της ελευθερίας» με παράδοση σε κοσμοθεωρία διαφορετική από αυτή της φιλελεύθερης Δύσης, αρνείται ότι η Ουγγαρία – μια πρώην σοσιαλιστική χώρα

περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων – είναι πιο διεφθαρμένη από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο Υπουργό Ανάπτυξης, η Κυβέρνηση του Όρμπαν θα υποβάλει νομοθεσία στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, για τη σύσταση μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής κατά της διαφθοράς έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments