Οικονομία

Ενέργεια επιδότηση: Οι κλίμακες επιδότησης από 1η Οκτωβρίου – Τι ισχύει για το φυσικό αέριο

Ενέργεια επιδότηση: Οι κλίμακες επιδότησης από 1η Οκτωβρίου – Τι ισχύει για το φυσικό αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Τι ισχύει από 1 Οκτωβρίου σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Το νέο μοντέλο επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Τι ισχύει για το Ηλεκτρικό ρεύμα

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, από την 1η Οκτωβρίου, όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Παράλληλα, προβλέπονται, για την δεύτερη και τρίτη κλίμακα, μπόνους με επιπλέον επιδότηση για μείωση κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα:

  • Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, απορροφάται το 90% της αύξησης. Η κλίμακα αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών της χώρας.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 κιλοβατώρες, απορροφάται το 80% της αύξησης. Αν επιτευχθεί μειώση κατά 15% της κατανάλωσης (σε σχέση με το 2021) η επιδότηση αυξάνεται 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, απορροφάται το 70% της αύξησης. Και εδώ αν επιτευχθεί μειώση κατά 15% της κατανάλωσης η επιδότηση αυξάνεται 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανα μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης. Θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments