Διεθνή

Πολωνία: Χάπια ιωδίου στους κατοίκους υπό τον φόβο πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια

Πολωνία: Χάπια ιωδίου στους κατοίκους υπό τον φόβο πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Το ιώδιο θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του οργανισμού από καταστάσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια

Η Πολωνία, ανήσυχη για τις μάχες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, μοίρασε δισκία ιωδίου στις περιφερειακές πυροσβεστικές υπηρεσίες για να τα δώσει στους ανθρώπους σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια, δήλωσε υφυπουργός την Πέμπτη.

Το ιώδιο θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του οργανισμού από καταστάσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του Ζαπορίζια – του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης – έχουν καταστρέψει κτίρια κοντά στους έξι αντιδραστήρες του και έχουν κόψει καλώδια ρεύματος, με κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής που θα επηρεάσει τις γειτονικές χώρες. Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς γύρω από το εργοστάσιο.

«Μετά τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αποφασίσαμε… νωρίτερα να λάβουμε προστατευτικά μέτρα για τη διανομή ιωδίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Blazej Pobozy στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Radio Zet.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες ότι πρόκειται για ενέργειες ρουτίνας, προληπτικές ενέργειες που είναι για να μας προστατέψουν σε περίπτωση που υπάρξει μια κατάσταση που… ελπίζω να μην συμβεί», πρόσθεσε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει τα πρώην σοβιετικά δορυφορικά κράτη σε συναγερμό και η απειλή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είχε ήδη κάνει τους κατοίκους να προσπαθούν να προμηθευτούν ιώδιο στα πρώτα στάδια του πολέμου. 

Ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε εννέα πυραύλους στην πόλη Ζαπορίζια, χτυπώντας ένα ξενοδοχείο και έναν σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε την Πέμπτη ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleksandr Starukh.

Ο επικεφαλής της Ατομικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα εγκαταλείψει το σχέδιο για τη δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, παρά τα ρωσικά σχέδια για κινητοποίηση νέων στρατευμάτων και διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περιοχή. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments