Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η επιδότηση

Επίδομα θέρμανσης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η επιδότηση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Σε περίπτωση παράτασης τους πρώτους μήνες του 2023, το επιπλέον κόστος θα είναι 250 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή είπε ότι το κόστος του μέτρου, που θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου, προβλέπεται να φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση παράτασης τους πρώτους μήνες του 2023, το επιπλέον κόστος θα είναι 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η παράταση και ενδεχόμενη αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης, που σήμερα έχει οριστεί στα 20 λεπτά το λίτρο (χωρίς ΦΠΑ), θα δοθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Το μέτρο αφορά 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις της πορείας της ενέργειας, ανέρχονται πλέον σε 12,4 δισ. ευρώ από 8,5 δισ. ευρώ που εκτιμούσε η κυβέρνηση τον Ιούνιο. Από αυτά, το δημοσιονομικό κόστος φτάνει τα 4,2 δισ. ευρώ ή περίπου το 2% του ΑΕΠ για όλο το έτος.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι χάρη στην καλή συνολική εικόνα της οικονομίας είναι παρ’ όλα αυτά εφικτός ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ το 2022.

Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε προχθές το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών. Με την ίδια τροπολογία καταργείται μόνιμα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου 2023.

Επίδομα θέρμανσης: Ποια τα εισοδηματικά κριτήρια 

Τα εισοδηματικά κριτήρια ορίζονται σε:

  • 16.000 ευρώ για άγαμο
  • 24.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο 3.000 για κάθε τέκνο
  • το επίδομα αυξάνεται από 300 ευρώ σε 350 ευρώ όσοι καταναλώσουν φέτος πετρέλαιο θα δουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης
  • Μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης αφορά 1,3 εκατ. νοικοκυριά η μείωση θα είναι 0,25 ευρω/λίτρο

Το κόστος 250 εκατ. ευρώ

  • Επέκταση μειωμένου ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο του 2023 στον καφέ, τα γυμναστήρια σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφο 246 εκατ. ευρώ
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments