Διεθνή

Ιταλικές εκλογές 2022: Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες

Ιταλικές εκλογές 2022: Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες

Πηγή Φωτογραφίας: reuters/lefigaro

Οι υποψήφιοι ολοκλήρωσαν τον προεκλογικό αγώνα τους για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, με πιθανότερο νικητή τη δεξιά συμμαχία, θέτοντας τη Ρώμη σε πιθανή πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες

“Ημέρα σιωπής” η σημερινή στην Ιταλία, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, καθώς απαγορεύεται η προεκλογική εκστρατεία την παραμονή των εκλογών.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 7 π.μ. έως τις 11 μ.μ. (05:00-21:00 GMT) την Κυριακή, ενώ τα exit polls θα δημοσιευθούν με το κλείσιμο της κάλπης.

Οι περίπλοκοι υπολογισμοί που απαιτούνται από έναν υβριδικό αναλογικό/πρώτο εκλογικό νόμο σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν πολλές ώρες μέχρι να είναι διαθέσιμη μια ακριβής καταμέτρηση των βουλευτικών εδρών.

Οι υποψήφιοι ολοκλήρωσαν τον προεκλογικό αγώνα τους για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, με πιθανότερο νικητή τη δεξιά συμμαχία, θέτοντας τη Ρώμη σε πιθανή πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Μια τριάδα κεντροαριστερών και κεντρώων ομάδων πραγματοποίησαν τις τελικές συναντήσεις τους σε διάφορες πλατείες σε όλη την ιταλική πρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας την αποτυχία τους να σφυρηλατήσουν ένα ενιαίο εκλογικό σύμφωνο – μια απόφαση που έχει ωφελήσει πάρα πολύ το συντηρητικό μπλοκ.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν προβλέψει ότι το εθνικιστικό συγκρότημα της Τζόρτζια Μελόνι θα αναδειχθεί ως το κορυφαίο κόμμα την Κυριακή και θα μοιραστεί την εξουσία με τους συμμάχους του, τη Λέγκα, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι και το Φόρτσα Ιτάλια, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το Brothers of Italy έχει τις ρίζες του πίσω σε ένα μεταφασιστικό κίνημα που δημιουργήθηκε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και παρόλο που η Μελόνι προσπάθησε να προβάλει μια μετριοπαθή εικόνα, τόσο αυτή όσο και ο Σαλβίνι επικρίνουν έντονα την Ευρωπαϊκή Ενωση , κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για παρέμβαση στην εθνική πολιτική.

Ενισχύοντας τις εντάσεις στο τέλος μιας εν πολλοίς άτονης εκστρατείας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε αργά την Πέμπτη ότι η Ευρώπη έχει «τα εργαλεία» για να αντιμετωπίσει την Ιταλία εάν τα πράγματα πάνε σε «άσχημη κατεύθυνση».

Καθώς άλλοι ηγέτες εμφανίστηκαν σε διάφορες πλατείες στη Ρώμη και πέρα ​​για να απευθυνθούν στους υποστηρικτές τους, ο Σαλβίνι οργάνωσε μια σύντομη διαμαρτυρία μπροστά στα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής στη Ρώμη για να καταγγείλει τη φον ντερ Λάιεν. «Αυτό είναι επαίσχυντη αλαζονεία», είπε.

Σε απόσταση αναπνοής, το ένα άτομο που θα μπορούσε ακόμη να χαλάσει την πορεία της δεξιάς στην εξουσία, ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, πραγματοποίησε την τελευταία συγκέντρωση του Κινήματος των 5 Αστέρων του.

Διαγράφηκε πριν από δύο μήνες, αφού απέσυρε την υποστήριξή του στον Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και βύθισε την κυβέρνηση ενότητας, ο Κόντε αναζωογόνησε το κόμμα του προωθώντας το εμβληματικό «εισόδημα πολιτών» της ευημερίας για τους φτωχούς που η δεξιά θέλει να διαλύσει.

Οι δημοσκόποι λένε ότι το  μήνυμά του έχει ιδιαίτερα απήχηση στον φτωχότερο νότο, και θα μπορούσε ωστόσο να αποτρέψει μια δεξιά ολίσθηση.

“Καταιγίδα” Μπερλουσκόνι

Η κύρια κεντροαριστερή ομάδα της Ιταλίας, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία, κατηγορώντας τη δεξιά ότι θέλει να απομονώσει τη χώρα από την Ευρώπη.

“Μας έχει βαρεθεί όλη αυτή η αντιευρωπαϊκή συζήτηση. Ζήτω η Ευρώπη”, είπε ο αρχηγός του PD Ενρίκο Λέτα απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ψηφοφόρυς.

Το πλήθος ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που βρέθηκε την Τετάρτη στον ίδιο χώρο για τη μοναδική συνάντηση Μελόνι, Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι, οι οποίοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις διαφορές τους στην πολιτική τους.

«Έχω μια κουλτούρα και ένα υπόβαθρο που θα μου επιτρέψει, όταν υπάρχει διαφωνία για ένα συγκεκριμένο θέμα, να τους καλώ, ίσως να τους προσφέρω ένα υπέροχο δείπνο και να τους πείσω πριν από τα μεσάνυχτα», είπε ο Μπερλουσκόνι την Παρασκευή στο Μιλάνο.

Νωρίτερα, ο Μπερλουσκόνι πυροδότησε θύελλα λέγοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε «σπρωχθεί» να εισβάλει στην Ουκρανία και ήθελε μόνο να βάλει «αξιοπρεπείς ανθρώπους» επικεφαλής του Κιέβου. Αργότερα είπε ότι οι απόψεις του είχαν «υπεραπλουστευθεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments