Διεθνή

ΕΕ: Παρέμβαση για την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν

ΕΕ: Παρέμβαση για την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/dailymail/lesechos

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε ως «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» την «ευρεία και δυσανάλογη χρήση βίας» εναντίον διαδηλωτών στο Ιράν, μετά από εννιά ημέρες διαμαρτυριών κατά του θανάτου της νεαρής γυναίκας

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν, που ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, την ημέρα του θανάτου της 22χρονης Μάχσα Αμινί, παίρνουν ευρύτερες διαστάσεις και αντικαθεστωτικά χαρακτηριστικά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρεμβαίνει στις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε ως «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» την «ευρεία και δυσανάλογη χρήση βίας» εναντίον διαδηλωτών στο Ιράν, μετά από εννιά ημέρες διαμαρτυριών κατά του θανάτου της νεαρής γυναίκας, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών του καθεστώτος.

Σε δήλωση εκ μέρους της ΕΕ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει «την απόφαση των ιρανικών αρχών να περιορίσουν δραστικά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να μπλοκάρουν τις πλατφόρμες άμεσων μηνυμάτων», η οποία «συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, πριν από το επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, ενόψει του θανάτου της Μάχσα Αμινί και του τρόπου με τον οποίο οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν», προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ, χωρίς να θελήσει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Αναμένουμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και να επιτρέψει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς και την ελεύθερη ροή πληροφοριών», πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, ο οποίος κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να «διευκρινίσει τον αριθμό των νεκρών και των συλληφθέντων, να απελευθερώσει όλους τους μη βίαιους διαδηλωτές».

«Ο θάνατος της Μάχσα Αμινί πρέπει να διερευνηθεί δεόντως και όποιος κριθεί υπεύθυνος για τον θάνατό του πρέπει να λογοδοτήσει», συνεχίζει ο Ζ. Μπορέλ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments