Διεθνή

Τουρκία: Επιμένει στη στρατηγική της έντασης

Τουρκία: Επιμένει στη στρατηγική της έντασης

Πηγή Φωτογραφίας: SABAH

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα για να καταγγείλει, προκλητικά, «παραβιάσεις» του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου

Αρκετοί, αναλυτές και δημοσιογράφοι, είχαν πιστέψει ότι η προκλητικότητα εκ μέρους της γείτονος θα τερματιζόταν με το τέλος του καλοκαιριού. Όμως, η Τουρκία εξακολουθεί, απτόητη, να δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κατήγγειλε την πολιτική της Ελλάδας, αφήνοντας υπαινιγμούς για πρόκληση στο Αιγαίο, καθώς και το «επικίνδυνο παιχνίδι» της Αθήνας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Παρακολουθούμε την προκλητική πολιτική της Ελλάδας» , δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του.

Η Άγκυρα κατήγγειλε την Κυριακή την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στα νησιά της Σάμου και της Λέσβου (15 χλμ. από τις τουρκικές ακτές). «Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τον ελληνικό λαό που χρησιμοποιείται ως μαριονέτα», έκρινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίον αυτή η «συσσώρευση στρατιωτικών μέσων, παρόμοια με εισβολή, πρέπει να ανησυχεί περισσότερο τους Έλληνες παρά εμάς ».

«Αυτά τα λάθη απλώς σπρώχνουν την Ελλάδα πίσω στο βούρκο», πρόσθεσε περαιτέρω, απειλώντας ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του» για να υπερασπιστεί την Τουρκία. Για τον Ερντογάν, «αυτές οι προσπάθειες δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Ελλάδα να φτάσει στο επίπεδο της Τουρκίας». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα για να καταγγείλει, προκλητικά, «παραβιάσεις» του καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Anadolu, ζητήθηκε από τον Έλληνα εκπρόσωπο να τερματίσει τις παραβιάσεις στα νησιά και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικοποιημένο τους καθεστώς .

Ταυτόχρονα, ένα σημείωμα διαμαρτυρίας επιδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο οποίο «η Τουρκία απαίτησε σεβασμό για το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου» και ζητούσε από την Ουάσιγκτον να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη χρήση αμερικανικών όπλων στην περιοχή. Από την πλευρά της, η Ελλάδα απέρριψε τις αντιρρήσεις της Άγκυρας, τονίζοντας ότι είναι εντελώς αβάσιμες και ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα.

Απαντώντας στην τουρκική προσέγγιση, ο Έλληνας πρέσβης τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις είχαν αναπτυχθεί λεπτομερώς σε δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

«Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που απειλεί τη γείτονά της με πόλεμο, ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο στόλο στις ακτές της, όπως έκανε η Τουρκία» , προσθέτει η ίδια πηγή, κατηγορώντας «την Άγκυρα ότι συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας. με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις της σε ελληνικό έδαφος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments