Πολιτική

Χάρης Δούκας: Ο φορολογούμενος πληρώνει το μάρμαρο για τις επιδοτήσεις

Χάρης Δούκας: Ο φορολογούμενος πληρώνει το μάρμαρο για τις επιδοτήσεις
Ανακοίνωση σχετικά με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Ανακοίνωση σχετικά με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Ο γραμματέας του τομέα Ενέργειας τονίζει πως ο φορολογούμενος είναι αυτός που πληρώνει το μάρμαρο για τις επιδοτήσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

O Πρωθυπουργός σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε πως οι κυβερνήσεις έχουν χρέος να σταθούν δίπλα στους πολίτες, αλλά να μην κρύψουν τις δυσκολίες, καθώς όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν τα όριά τους. Ποια είναι όμως τα πραγματικά περιθώρια;

Είναι αληθής ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης πως το μεγαλύτερο ποσό των επιδοτήσεων στο ρεύμα προέρχεται από τα “υπερέσοδα” των εταιρειών; Όχι. Με βάση τα έως τώρα απολογιστικά στοιχεία της ΡΑΕ, από τα 1.9 δισεκ. ευρώ των επιδοτήσεων του Σεπτεμβρίου, τα “υπερέσοδα” θα προσεγγίσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Ακόμα και αν βρεθούν 200 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα εκπομπών (αισιόδοξη εκτίμηση) μένουν 1.1 δισεκ. ευρώ που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο. Τα ποσά αυτά είναι μάλιστα 300 εκατ. ευρώ επιπλέον από τα προϋπολογισθέντα 800 εκατ. ευρώ του Υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ισορροπία δεν προκύπτει αν οι εκ των προτέρων ανακοινώσεις έχουν κενά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτονται τελικά πάλι από τους πολίτες.

Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει επίσης να ενημερώνει σε μηνιαία βάση για τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στις επιδοτήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments