Οικονομία

Δεκαετές ομόλογο: Πάνω από 5% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Δεκαετές ομόλογο: Πάνω από 5% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας
Η απόδοση του 10ετούς τίτλου της χώρας εκτινάχθηκε στο ψυχολογικό όριο του 5%

Οι επενδυτές προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις, υπό το φόβο της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, της επιδείνωσης των γεωπολιτικών ρίσκων και, φυσικά, της πιθανότητας ύφεσης στην Ευρώπη. Παρότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ (αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη για φέτος), εντούτοις επηρεάζεται δυσμενώς από το διεθνές κλίμα, κάτι που αποτυπώνεται στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου της χώρας εκτινάχθηκε στο ψυχολογικό όριο του 5% (άνοδος 15 μονάδων βάσης), το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017. Το spread (απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), έφτασε στις 269 μονάδες. Την ίδια ώρα, η απόδοση του γερμανικού ομολόγου κυμαίνεται στο 2,2% (υψηλό 11 ετών), ενώ η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου έφτασε και στο 4% για πρώτη φορά από το 2008. Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύεται στα επίπεδα του 4,8%, το υψηλότερο σημείο της τελευταίας 10ετίας.

Παρόμοιες τάσεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την απόδοση του κυπριακού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 3,92%, του ισπανικού στο 3,47%, του πορτογαλικού στο 3,36%, του βελγικού στο 2,92%, του ιρλανδικού στο 2,89%, του αυστριακού στο 2,89% και του γαλλικού στο 2,87%.

Επιπλέον, η άνοδος του δολαρίου επιφέρει απώλειες για το ευρώ και τη στερλίνα, με το ευρώ να υποχωρεί 0,41% ( η ισοτιμία στο 1 ευρώ ανά 0,95558 σεντ του δολαρίου) και τη στερλίνα να χάνει 0,46% και την ισοτιμία στο 1.0681 δολάρια ανά στερλίνα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments