Οικονομία

Ελληνική οικονομία: Τα μέτρα στήριξης έως το 2023 και το διπλό σενάριο

Ελληνική οικονομία: Τα μέτρα στήριξης έως το 2023 και το διπλό σενάριο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/ Eurokinissi/pixabay

Το διπλό σενάριο για την οικονομία

Συνολικά 21 έκτακτα και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα (τα πρώτα έως το τέλος του 2022 και τα δεύτερα από το 2023) κοστολογούνται σε 5,5 δισ. ευρώ συνολικά, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος ήταν το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Μια σειρά μέτρων όπως η επιταγή ακρίβειας, το φοιτητικό επίδομα, ενίσχυση αγροτών, διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και άλλα περιελάμβανε το πακέτο μέτρων.

Ορισμένα από τα μέτρα είναι:

  • Θα δοθεί τον Δεκέμβριο «επιταγή ακρίβειας» ύψους 250 εκατ. ευρώ σε 2.300.000 δικαιούχους (χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια άνεργους).
  • Σε όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δοθεί μία επιπλέον μηνιαία δόση, ενώ για το επίδομα παιδιού θα δοθεί 1,5 επιπλέον δόση.
  • Το φοιτητικό επίδομα στέγασης αυξάνεται σε 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ. Ειδικά για τους φοιτητές που θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση, το επίδομα αυξάνεται σε 2.000 ευρώ ανά άτομο.
  • Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για το κόστος των λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ σε 50.000 κτηνοτρόφους για το κόστος των ζωοτροφών.
  • Θα ενταχθούν επιπλέον 200.000 δικαιούχοι στο «Ανακυκλώνω» με την αύξηση του προγράμματος κατά 140 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  • Έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων. Ενώ, οι επιτηδευματίες και οι μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, εάν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.
  • Διευρύνεται το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκριθούν πρόσθετα κονδύλια και θα διατεθούν προκειμένου η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.
  • Διευθετούνται μια σειρά από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Στα μόνιμα μέτρα ξεχωρίζουν:

  • Καταργείται για δημοσίους, ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Παράλληλα, στο Δημόσιο καταργείται και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων.
  • Αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά.
  • Ξεκινά η αναμόρφωση του μισθολογίου σχεδόν 600.000 δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στους χαμηλόμισθους, αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης, και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.
  • Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

Σταϊκούρας: Πρέπει να έχουμε μία αίσθηση της πραγματικότητας

«Πρέπει να έχουμε μία αίσθηση της πραγματικότητας. Αυτός είναι ο δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος εξαντλήθηκε για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις γενναιόδωρα, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε έχοντας τον δημοσιονομικό χώρο. Στο πετρέλαιο θέρμανσης και με την μείωση στην αντλία, και με το επίδομα θέρμανσης που είναι πολύ γενναίο, για πρώτη φορά είναι στα 300 εκ. ευρώ. Εάν αφήναμε την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, το ποσό είναι περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ», συμπλήρωσε στο Mega ο υπουργός Οικονομικών.

Ποια τα δύο σενάρια για την οικονομία

« Η εκτίμησή μας είναι ότι η πίεση θα είναι έντονη φέτος με χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού του χρόνου. Πάλι θα είναι υψηλός ο πληθωρισμός του χρόνου, και επίμονος, αλλά και σε όλη την Ευρώπη θα είναι υψηλός. Έχουμε ένα εξωγενές πρόβλημα, που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του υψηλού πληθωρισμού, κατά το βασικό σενάριο», είπε. «Το δυσμενές σενάριο, θα ταράξει την οικονομία και θα οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση το 2023. Γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε πολεμοφόδια. Η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσο βοηθάμε, δίνουμε τα περισσότερα στην Ευρώπη και αυτό έχει αποδειχθεί. Εάν δεν προσέξουμε τα δημοσιονομικά μας, με δεδομένο ότι το κόστος δανεισμού είναι υψηλό σε όλη την Ευρώπη, θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις που βιώσαμε πρόσφατα. Η Ελλάδα για παράδειγμα να μην έχει πρόσβαση στις αγορές», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών δείχνοντας τη ρευστότητα που επικρατεί γενικότερα στα δημοσιονομικά των χωρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments