Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν: Συγχαίρει τις κυβερνήσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας για τον αγωγό φυσικού αερίου (IGB)

Φον ντερ Λάιεν: Συγχαίρει τις κυβερνήσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας για τον αγωγό φυσικού αερίου (IGB)

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Τα θερμά συγχαρητήρια της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απέσπασαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας

Τα θερμά συγχαρητήρια της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απέσπασαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας κατά την τελετή έναρξης της εμπορικής χρήσης του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στη Σόφια.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Commission επέμεινε ιδιαίτερα στις θετικές αλλαγές που επιφέρει ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας  σε ολόκληρο τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της ελληνικής και της βουλγαρικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή είναι, πράγματι, αξιέπαινες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επικεφαλής της Κομισιόν επεσήμανε ότι «σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για τη Βουλγαρία και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», αν και οι αρχικές καταβολές του έργου φθάνουν στο 2009.

«Ξεκίνησε το 2009, σε μια στιγμή, μάλιστα, που η Βουλγαρία επλήγη σοβαρά από την απόφαση της Gazprom να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας».

Απευθύνοντας δημόσια συγχαρητήρια στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε πως «χρειάστηκε πολλή αποφασιστικότητα για να φτάσουμε στον στόχο».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε, ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε αρωγός των προσπαθειών αυτών της ελληνικής και βουλγαρικής κυβέρνησης. Η βοήθεια ήταν πολιτική, αλλά και οικονομική, καθώς η σχετική οικονομική βοήθεια έφθασε στα 250 εκατομμύρια ευρώ: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε το έργο από την πρώτη κιόλας μέρα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν παρέλειψε να εντάξει τον αγωγό αυτό στο ευρύτερο ενεργειακό πλαίσιο, το οποίο επικαθορίζεται από τον συνεχιζόμενο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και από τις επακόλουθες ενεργειακές κρίσεις: «Αυτός ο αγωγός αλλάζει τα δεδομένα για τη Βουλγαρία και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. (…) Τόσο εδώ στη Βουλγαρία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη οι άνθρωποι αισθάνονται τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας. Αλλά χάρη σε έργα όπως αυτό, η Ευρώπη θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον χειμώνα. (…) Δουλέψαμε πολύ σκληρά τον προηγούμενο μήνα. Το πρώτο βήμα ήταν η διαφοροποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με άλλες αξιόπιστες προμήθειες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments