Διεθνή

Εκλογές στη Βραζιλία: Προβάδισμα Λούλα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στο α’ γύρο

Εκλογές στη Βραζιλία: Προβάδισμα Λούλα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στο α’ γύρο

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS

Οι περισσότερες έρευνες ευνοούν τον Λούλα, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2003 έως το 2010, κατά 10-15 ποσοστιαίες μονάδες

Οι Βραζιλιάνοι ψήφισαν την Κυριακή στον πρώτο γύρο των πιο πολωμένων εκλογών στη χώρα τους εδώ και δεκαετίες, με τον αριστερό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να αναμένεται να νικήσει τον νυν δεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Λούλα έχει σταθερό προβάδισμα εδώ και μήνες, αλλά ο Μπολσονάρο έχει σηματοδοτήσει ότι μπορεί να αρνηθεί να αποδεχθεί την ήττα, υποκινώντας φόβους για θεσμική κρίση ή μεταεκλογική βία . Ένα μήνυμα που προβλήθηκε στο άγαλμα του Χριστού στο Ρίο ντε Τζανέιρο πριν από την ψηφοφορία έγραφε: «Ειρήνη στις εκλογές».

Οι περισσότερες έρευνες ευνοούν τον Λούλα, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2003 έως το 2010, κατά 10-15 ποσοστιαίες μονάδες. Εάν κερδίσει περισσότερο από το 50% των έγκυρων ψήφων, τις οποίες αρκετοί δημοσκόποι δείχνουν ότι είναι εφικτές , αυτό θα σημαίνει μια απόλυτη νίκη, χωρίς την απαίτηση δεύτερου γύρο.

Ο Λούλα φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια των πρηγούμενων εκλογών, εκτίοντας μια καταδίκη για δωροδοκία που αργότερα ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, επιτρέποντάς του να αντιμετωπίσει τον σκληρό αντίπαλό του Μπολσονάρο.

Ψηφίζοντας στο Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο, ο Λούλα αναγνώρισε τη δραματική αλλαγή στην περιουσία του μετά από μια καταδίκη που λέει ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

«Είναι μια σημαντική μέρα για μένα», είπε. «Πριν από τέσσερα χρόνια δεν μπορούσα να ψηφίσω γιατί έπεσα θύμα ψέματος… Θέλω να προσπαθήσω να βοηθήσω τη χώρα μου να επιστρέψει στην κανονικότητα».

Ο Μπολσονάρο ψήφισε στο Ρίο και είπε ότι περίμενε να κερδίσει τις εκλογές στον πρώτο γύρο της Κυριακής, παρά τις κακές του εμφανίσεις στις έρευνες. Ο πρώην αρχηγός του στρατού δεν εμπιστεύεται τους δημοσκόπους, λέγοντας ότι τα αποτελέσματά τους δεν ανταποκρίνονται στην υποστήριξη που βλέπει στις εκδηλώσεις της εκστρατείας του.

«Εάν έχουμε καθαρές εκλογές, θα κερδίσουμε σήμερα με τουλάχιστον το 60% των ψήφων», είπε ο Μπολσονάρο σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πριν ψηφίσει. “Όλα τα στοιχεία που έχουμε είναι ευνοϊκά για εμάς. Η άλλη πλευρά δεν μπόρεσε να βγει στους δρόμους, δεν έκανε εκστρατεία, δεν έχει αποδοχή, καμία αξιοπιστία”.

Ένας νικητής θα μπορούσε να ανακοινωθεί μέσα σε λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 5 μ.μ. ώρα Μπραζίλια (2000 GMT). Εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει περισσότερες από τις μισές ψήφους, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν ξανά στις 30 Οκτωβρίου, παρατείνοντας την τεταμένη προεκλογική εκστρατεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments