Διεθνή

Οι ΗΠΑ μπορούν να γνωρίζουν για πυρηνική επίθεση της Ρωσίας;

Οι ΗΠΑ μπορούν να γνωρίζουν για πυρηνική επίθεση της Ρωσίας;

Πηγή Φωτογραφίας: dailymail(shutterstock)/the telegraph

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα γνώριζαν για τις ρωσικές προετοιμασίες για μια πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία, υποστηρίζουν οι ειδικοί

Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι, πλέον, πιθανή, όπως τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν. Εύλογο είναι το ερώτημα αναφορικά με το εάν οι ΗΠΑ μπορούν να είναι ενήμεροι για πιθανό πυρηνικό χτύπημα εκ μέρους της Μόσχας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα γνώριζαν για τις ρωσικές προετοιμασίες για μια πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Αφού υπέστη αρκετές στρατιωτικές αποτυχίες, ο Ρώσος Πρόεδρος απείλησε να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας, αναζωογονώντας τις εικασίες σχετικά με τους κινδύνους μιας πυρηνικής σύγκρουσης.

Προς το παρόν, στρατιωτικοί αναλυτές, από την Αμερική και την Ελβετία, έθεσαν σε προοπτική αυτόν τον κίνδυνο και ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι δεν έχει δει καμία δραστηριότητα που να υποδεικνύει σχέδιο επίθεσης, αλλά οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν στενά την εμφάνιση μιας πραγματικής απειλής.

Κι αν ο Πούτιν αποφασίσει να «πιέσει το κουμπί»;

Αν ο Πούτιν «πίεζε το κουμπί», οι ειδικοί πιστεύουν στη χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου, μικρότερου σε εκρηκτικό φορτίο από ένα στρατηγικό πυρηνικό όπλο, πιθανότατα εκτοξευόμενου με βαλλιστικό πύραυλο Iskander μικρής εμβέλειας.

Και οι προετοιμασίες για μια επίθεση θα είναι προφανείς, διαβεβαιώνει ο Δρ. Πάβελ Πόντβιγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Έρευνα Αφοπλισμού (Unidir), στη Γενεύη.

Μια έκθεση του 2017 από αυτό το Ινστιτούτο χαρτογραφεί 47 τοποθεσίες πυρηνικής αποθήκευσης σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Αυτά παρακολουθούνται συνεχώς και λεπτομερώς από τους δορυφόρους πληροφοριών και στρατιωτικής επιτήρησης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών. Μπορούν ακόμη και να παρακολουθούνται από

εμπορικούς δορυφόρους, όπως δείχνουν οι ευρέως διαδεδομένες και τακτικά ενημερωμένες εικόνες των δραστηριοτήτων πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν οποιεσδήποτε ρωσικές προετοιμασίες για χρήση πυρηνικών όπλων», προσθέτει ο Μαρκ Κάνσιαν, πρώην αξιωματούχος των Υπουργείων Άμυνας και Ενέργειας των ΗΠΑ. «Τα όπλα πρέπει να βγουν από την αποθήκευση, οι ενδιαφερόμενες μονάδες πρέπει να ειδοποιηθούν και οι Ρώσοι θα μπορούσαν επίσης να ειδοποιήσουν τις στρατηγικές πυρηνικές τους δυνάμεις», συμπληρώνει ο ειδικός, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον.

«Τα πυρηνικά όπλα χρειάζονται μια συγκεκριμένη δομή, εκπαιδευμένους ανθρώπους και συντήρηση. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό σε ένα τυχαίο μέρος», είπε ο Πάβελ Πόντβιγκ, ο οποίος θεωρεί την πιθανότητα «κρυφών εγκαταστάσεων εξαιρετικά περιορισμένη».

Σε αντίθετη περίπτωση, «οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν σίγουρα θα ειδοποιούσαν τους συμμάχους τους και άλλες δυνάμεις, ιδίως την Κίνα και την Ινδία, ελπίζοντας ότι στη συνέχεια θα πίεζαν τη Μόσχα να υποχωρήσει».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν σίγουρα θα ειδοποιούσαν τους συμμάχους τους και άλλες δυνάμεις, ιδίως την Κίνα και την Ινδία, ελπίζοντας ότι στη συνέχεια θα πίεζαν τη Μόσχα να υποχωρήσει, με τη σειρά της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments