Διεθνή

OPEC+: Κρίσιμη συνάντηση – Φόβοι για τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι

OPEC+: Κρίσιμη συνάντηση – Φόβοι για τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι

Πηγή Φωτογραφίας: texastime

Για τη λήψη ιστορικών αποφάσεων κατά τη συνάντηση των χωρών μελών του OPEC+ κάνουν λόγο αναλυτές

Η διαφαινόμενη μείωση της παραγωγής  πετρελαίου κατά περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, που ετοιμάζει ο ΟΠΕΚ+ , σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές πετρελαίου σε τριψήφιο αριθμό.

Οι υπουργοί των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συναντηθούν στη Βιέννη την ερχόμενη Τετάρτη και να αποφασίσουν να συμπεριλαμβάνουν μείωση της παραγωγής της τάξης του 1 εκατ. βαρελιών/ημέρα.

«Οι υπουργοί Ενέργειας του ΟΠΕΚ+ δε συναντώνται στη Βιέννη για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια για να μη λάβουν νέες αποφάσεις. Πιστεύω πως θα ληφθούν ιστορικές αποφάσεις που θα συμπεριλαμβάνουν μείωση της παραγωγής», τόνισε ο Νταν Πίκερινγκ, CIO της Pickering Energy Partners. Παρ’ όλα αυτά ο Πίκερινγκ υπογράμμισε πως οι εκτιμήσεις του όσον αφορά τη μείωση αυτή κυμαίνονται στα 500.000 βαρέλια/ημέρα «κάτι το οποίο θα είναι αρκετό για τη στήριξη των αγορών σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο».

Σύμφωνα με τον Στίβεν Μπρένοκ, αναλυτή της PVM Oil Associates, «η αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας συνδυασμένη με τις βραχυπρόθεσμες βασικές αρχές της αγοράς πετρελαίου ενδέχεται να οδηγήσουν τις τιμές άνω των $100/βαρέλι».

Με την άποψη αυτή συμφωνούν και οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι εκτιμούν πως η τιμή του Brent θα αγγίξει τριψήφιο αριθμό το επόμενο τρίμηνο πριν σκαρφαλώσει στα $105/βαρέλι σε ορίζοντα εξαμήνου.

O Πίκερινγκ συμπληρώνει πως «ο ΟΠΕΚ+ υποδεικνύει πως η στήριξη των τιμών του μαύρου χρυσού δε θα λάβει χώρα όταν αυτή κυμαίνεται μεταξύ $50-$60/βαρέλι. Θα συμβεί όταν η τιμή αυξηθεί πολύ υψηλότερα, αφού τα κράτη-μέλη του καρτέλ δείχνουν έτοιμα να προστατεύσουν την τιμή χωρίς να ανησυχούν για τη ζήτηση».

Παράλληλα, ο αναλυτής της Pickering Energy Partners υποστήριξε πως η συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια του Ιράν δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, ενώ τόνισε πως το κύριο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η αγορά είναι ο φόβος για δημιουργία ύφεσης.

Σημειωτέον πως, τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν πτώση της τάξης των $4/βαρέλι σε νέο χαμηλό από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Όλε Χάνσεν της Saxo Bank «η επερχόμενη μείωση της παραγωγής δεν πρόκειται να στείλει τις τιμές του πετρελαίου στα υψηλά επίπεδα Ιουνίου, δεδομένης της πολύμηνης προσπάθειας των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ για την εκπλήρωση των στόχων παραγωγής τους». Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC, o Χάνσεν υποστήριξε πως «εάν μειώσουν την παραγωγή κατά 1 ή 1,5 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα θα πρέπει να αλλάξουν και το σύστημα ποσόστωσης της παραγωγής τους. Πρόκειται, πιθανώς, για το λόγο που θα συναντηθούν επί προσωπικού στη Βιέννη την Τετάρτη, δεδομένης της μείζονος σημασίας μιας τέτοιας απόφασης. Στο τέλος, όμως, πιστεύω πως η απόφασή τους δε θα έχει τόσο μεγάλες επιπτώσεις όσο αναμένει η αγορά».

Εκτός από τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, ο Πίκερινγκ μίλησε και για τους προσδιοριστικούς παράγοντες της προσφοράς οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν αυξητικές τάσεις στην τιμή του πετρελαίου το επόμενο δίμηνο: «Πρόκειται να δούμε μεγαλύτερη στήριξη από την πλευρά της προσφοράς εάν η Ευρώπη προχωρήσει με το εμπάργκο εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους και το πλάνο απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ σταματήσει το Νοέμβριο».

Τέλος, ο Πίκερινγκ τόνισε πως «αντιθέτως με τις εκτιμήσεις πολλών, θα βιώσουμε αυξημένο και μακροπρόθεσμο πληθωρισμό στις τιμές ενέργειας τα επόμενα δύο χρόνια, δεδομένου του ότι ο ΟΠΕΚ συνήθως προσπαθεί να αποφύγει τη μείωση των τιμών βενζίνης και πετρελαίου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments