Διεθνή

ΟΠΕΚ+: Μείωση παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως -“Κοντόφθαλμη” απόφαση λέει ο Μπάιντεν

ΟΠΕΚ+: Μείωση παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως -“Κοντόφθαλμη” απόφαση λέει ο Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο να διερευνήσουν τρόπους για να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ και να μειώσουν τον έλεγχο του ΟΠΕΚ στις τιμές της ενέργειας

Στη μεγαλύτερη μείωση από το 2020 του ορίου παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, προχωρά ο ΟΠΕΚ+, επιβεβαιώντας εν μέρει τις προβλέψεις που ήθελαν μείωση κατά ένα εκατ. βαρέλια, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά από ό,τι υποδηλώνει αυτό καθ’ αυτό το ποσό. Αρκετές χώρες μέλη αντλούν ήδη πετρέλαιο πολύ χαμηλότερα από τις ποσοστώσεις τους, πράγμα που σημαίνει πλέον θα συμμορφώνονται με τα νέα τους όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg , μία μείωση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στον στόχο παραγωγής του ομίλου, σε κοινή αναλογία, θα απαιτούσε από μόλις οκτώ χώρες να περιορίσουν την πραγματική παραγωγή και να επιτύχουν πραγματική μείωση κατά περίπου 880.000 βαρέλια την ημέρα.

Έντονη αντίδραση ΗΠΑ – Για “κοντόφθαλμη” απόφαση κάνει λόγο ο Μπάιντεν

Ακόμα κι έτσι, η απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ  κινδυνεύει να προσθέσει άλλο ένα σοκ σε μια παγκόσμια οικονομία που ήδη μάχεται με τον πληθωρισμό, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η κίνηση αυτή προκαλεί αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Λευκό Οίκο να διαμηνύει ότι σύντομα ο κόσμος θα πρέπει να απεξαρτηθεί ενεργειακή από τον ΟΠΕΚ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε “κοντόφθαλμη” την απόφαση και κάλεσε την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο να διερευνήσουν τρόπους για να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ και να μειώσουν τον έλεγχο του ΟΠΕΚ στις τιμές της ενέργειας .

Ο Μπάιντεν θα συνεχίσει επίσης να κατευθύνει τις εκλύσεις από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου της χώρας «όπως είναι απαραίτητο», ανέφεραν σε δήλωσή τους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Μπράιαν Ντις.

Προηγουμένως, ο Λευκός Οίκος είχε δεσμευτεί να τερματίσει τις εκλύσεις από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει να τα αποδεσμεύει “όπως αρμόζει”. Νωρίτερα φέτος, ο Μπάιντεν παρήγγειλε έως και 180 εκατομμύρια βαρέλια που απελευθερώθηκαν από τα αποθέματα.

Ο ΟΠΕΚ+ στη συνεδρίαση της Βιέννης την Τετάρτη αγνόησε τις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου να διατηρήσει τη ροή του πετρελαίου και συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τις μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή από την πανδημία του 2020 COVID.

«Ο Πρόεδρος είναι απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments