Διεθνή

Ο ενεργειακός χειμώνας της Γερμανίας πλησιάζει

Ο ενεργειακός χειμώνας της Γερμανίας πλησιάζει

Πηγή Φωτογραφίας: AP/energyintel/total energy

Σε ενεργειακό κατήφορο διολισθαίνει, πλέον, η Γερμανία

Σε ενεργειακό κατήφορο διολισθαίνει, πλέον, η Γερμανία, με το αίτημα για άμεση μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου να έχει μπει στο τραπέζι για να μην οδηγηθεί στην καθολική ενεργειακή έλλειψη.

Αυτόν τον διάχυτο φόβο στη γερμανική κοινωνία έρχεται να επιβεβαιώσει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Η έκκληση για περισσότερη «ενεργειακή νηφαλιότητα» διατυπώνεται πια και από τα πλέον αρμόδια και υπεύθυνα χείλη. Οι Γερμανοί καλούνται να συμμορφωθούν στις απαιτήσεις που δημιουργούν τα νέα ενεργειακά δεδομένα και να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση, εν όψει του χειμώνα, ο οποίος έχει εισβάλει στις πιο βόρειες περιοχές της «πιο ισχυρής οικονομίας της Ευρώπης».

Τα δεδομένα

Οι γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χρησιμοποίησαν σχεδόν 10% περισσότερο φυσικό αέριο την περασμένη εβδομάδα από τον μέσο όρο των τεσσάρων ετών για την ίδια εβδομάδα.

Οι Γερμανοί κατανάλωναν 618 γιγαβατώρες φυσικού αερίου την εβδομάδα σε σύγκριση με μέσο όρο 564 γιγαβατώρες για την ίδια εβδομάδα, κατά τη χρονική περίοδο από το 2018 έως το 2021.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ρύθμισης δικτύων, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την οργάνωση μιας πιθανής διανομής φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την παροχή, προειδοποίησε ότι η κατανάλωση ήταν πολύ υψηλή.

Αυτή η αύξηση της κατανάλωσης υπαγορεύει νέα μέτρα για την άμεση και αποφασιστική περιστολή της κατανάλωσης.

Η ανάγκη για δραστική μείωση της κατανάλωσης

 Παρά την ενεργειακή κρίση, τα νοικοκυριά στη Γερμανία κατανάλωσαν πάνω από τη μέση ποσότητα φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα. «Η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή εάν δεν μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου», προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μύλλερ.

Η Γερμανία ενεργοποίησε τη Φάση 2 του σχεδίου παροχής φυσικού αερίου έκτακτης ανάγκης τον Ιούνιο, το οποίο περιλαμβάνει τρία επίπεδα συναγερμού, λόγω μειωμένων παραδόσεων από τη Ρωσία. Η κρατική παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί μόνο στο επίπεδο 3.

Τα νοικοκυριά και οι ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία, ενώ οι μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανίες καταναλώνουν το υπόλοιπο 60%.

Πλέον, η γερμανική Κυβέρνηση και ο Γερμανός Καγκελάριος προσωπικά καλούνται, από τις ίδιες τις εξελίξεις, να κινηθούν γρήγορα, λαμβάνοντας κρίσιμες αποφάσεις για τους πολίτες τους.

Εντούτοις, η έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική απέναντι στις υπόλοιπες 26 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγεί τη χώρα σε μια ιδιότυπη «ενεργειακή απομόνωση» και στη χάραξη ιστορικά παρωχημένων εθνοκεντρικών πολιτικών σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments