Διεθνή

Πετρέλαιο: Πώς η Ρωσία “κερδίζει” από τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+

Πετρέλαιο: Πώς η Ρωσία “κερδίζει” από τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+

Πηγή Φωτογραφίας: fairobserver/reuters

Οι παρατηρητές της αγοράς πετρελαίου δήλωσαν ότι με βάση τα καθαρά μαθηματικά και τα τελευταία δεδομένα παραγωγής του ΟΠΕΚ+, η Ρωσία θα επωφεληθεί όντως από την απόφαση

 Οι αιφνιδιαστικές μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ που συμφωνήθηκαν αυτή την εβδομάδα πρόκειται να ωφελήσουν περισσότερο τη Ρωσία, ενώ θα ενισχύσουν την προσφορά στη Δύση που ήδη υποφέρει από τις τιμές – ρεκόρ της ενέργειας.

Ο ΟΠΕΚ + και η Δύση αντάλλαξαν ευθύνες την Τετάρτη, αφού ο όμιλος μείωσε την προσφορά κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή 2% της παγκόσμιας προσφοράς σε μια ήδη στενή αγορά.

Ο ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι απλώς αντιδρά στην άνοδο των επιτοκίων στη Δύση, όπου οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μειώνουν «καθυστερημένα» τη ρευστότητα, προκαλώντας άνοδο του δολαρίου και καθιστούν το πετρέλαιο φθηνότερο.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τον ΟΠΕΚ ότι τάσσεται με τη Ρωσία και χαρακτήρισε την απόφαση κοντόφθαλμη λέγοντας ότι ο κόσμος ήδη υποφέρει από υψηλό ενεργειακό κόστος λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ΟΠΕΚ+ περιλαμβάνει 13 μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και 11 συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία.

Την Πέμπτη, οι παρατηρητές της αγοράς πετρελαίου δήλωσαν ότι με βάση τα καθαρά μαθηματικά και τα τελευταία δεδομένα παραγωγής του ΟΠΕΚ+, η Ρωσία θα επωφεληθεί όντως από την απόφαση.

Η Μόσχα δεν θα χρειαστεί να μειώσει ούτε ένα βαρέλι παραγωγής, καθώς παράγει ήδη πολύ κάτω από τον συμφωνημένο στόχο, ενώ επωφελείται από την υψηλότερη τιμή του πετρελαίου που θα επιτευχθεί μέσω περικοπών κυρίως από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ στον Κόλπο.

«Ο νικητής είναι η Ρωσία ενώ ο χαμένος είναι ο παγκόσμιος καταναλωτής που δεν χρειάζεται υψηλότερες τιμές ενέργειας που οδηγούν σε οικονομική επιβράδυνση», δήλωσε ο Ole Hansen από την Saxo bank.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι οι περικοπές στόχευαν στη σταθεροποίηση της αγοράς και επιβεβαίωσαν τα διαπιστευτήρια του ΟΠΕΚ+ ως οργανισμού υπεύθυνου για τη σταθερότητα της αγοράς.

Οι περικοπές κατά 2 εκατομμύρια bpd αντιπροσωπεύουν πάνω από το 4% εκατό της συνολικής παραγωγής-στόχου του ΟΠΕΚ+ στα 43,8 εκατομμύρια.

Ωστόσο, ο όμιλος αγωνίζεται ήδη να παράγει σε στόχους πριν από τη μείωση, αντλώντας 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα λιγότερο από τους στόχους παραγωγής του τον Αύγουστο.

Οι κύριες καθυστερήσεις τα τελευταία χρόνια ήταν παραδοσιακά η Αγκόλα και η Νιγηρία λόγω των φτωχών επενδύσεων.

Τους τελευταίους μήνες, προστέθηκαν και η Ρωσία, η οποία τέθηκε υπό αυστηρές δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και άντλησε 9,9 εκατομμύρια bpd τον Σεπτέμβριο έναντι του στόχου της για 11 εκατομμύρια bpd.

Σύμφωνα με τη συμφωνία της Τετάρτης, η Ρωσία υποτίθεται ότι θα μειώσει την παραγωγή της στα 10,5 εκατομμύρια bpd – ουσιαστικά 0,6 εκατομμύρια πάνω από την τρέχουσα παραγωγή της.

“Η Ρωσία δεν θα χρειαστεί να μειώσει τίποτα. Είναι θετικά νέα για τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες θα επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές, διατηρώντας παράλληλα σταθερή την παραγωγή”, δήλωσε η ρωσική χρηματιστηριακή BCS Express.

Αντίθετα, η ηγέτιδα του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, η οποία άντλησε σύμφωνα με τον στόχο θα πρέπει να μειώσει περίπου 0,5 εκατομμύρια πραγματικά βαρέλια την ημέρα – αξίας 46 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα ή 1,4 δισεκατομμυρίων το μήνα.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Rystad Energy, Jorge Leon, είπε ότι εκτιμά ότι 1,2 εκατομμύρια bpd αποτελεσματικής μείωσης της παραγωγής θα επωμιστούν κυρίως η Σαουδική Αραβία (-520.000 bpd), το Ιράκ (-220.000 bpd), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (-150.000 bpd) και το Κουβέιτ (-13 bd). ).

«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα προσθέσουν αναπόφευκτα τον πονοκέφαλο για τον πληθωρισμό που παλεύουν οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσουν τη λογική της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων για να χαλαρώσει η οικονομία», είπε.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley δήλωσαν επίσης ότι οι περικοπές θα συσφίξουν σημαντικά τις αγορές πετρελαίου, ειδικά μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και τα διυλισμένα προϊόντα αυτό και τον επόμενο χρόνο.

«Βλέπουμε τώρα την αγορά πετρελαίου σχεδόν 1 εκατομμύριο bpd υποτροφοδοτούμενη για άλλη μια φορά το 2023», δήλωσε ο αναλυτής Martijn Rats.

Η Ρωσία πιθανότατα θα δει περαιτέρω απώλεια στην παραγωγή, ενώ θα πρέπει να δεχτεί μια μεγαλύτερη έκπτωση στις πωλήσεις πετρελαίου στην Ασία.

Ο Χάνσεν είπε ότι περίμενε ότι η Fed των ΗΠΑ θα σφίξει περαιτέρω τα επιτόκια, με αποτέλεσμα ισχυρότερο δολάριο, υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που μπορεί να καταλήξει να πάρει περισσότερο χρόνο για να αντιστραφεί.

Ο Norbert Rücker από την Julius Baer είπε ότι οι εντάσεις μεταξύ των καταναλωτών και των παραγωγών πετρελαίου πρόκειται να αυξηθούν.

“Η Δύση έχει περισσότερα κίνητρα για να χαλαρώσει τις κυρώσεις σε κράτη-παρίες όπως η Βενεζουέλα ή το Ιράν. Η Κίνα ως καταναλωτής πετρελαίου φαίνεται διχασμένη”, είπε.

πηγή: reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments