Διεθνή

Τουρκία δημοσκόπηση: Νέο “χαστούκι” για Ερντογάν και Μπαχτσελί

Τουρκία δημοσκόπηση: Νέο “χαστούκι” για Ερντογάν και Μπαχτσελί

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Τα δημοσκοπικά νούμερα της κυβερνητικής συμμαχίας στην Τουρκία (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης-AKP και Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης-MHP) βλέπουν τη δύναμή τους να μειώνεται αισθητά

Τα δημοσκοπικά νούμερα της κυβερνητικής συμμαχίας στην Τουρκία (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης-AKP και Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης-MHP) βλέπουν τη δύναμή τους να μειώνεται αισθητά με τη συμμαχία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να υπερτερεί ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2023.Από τη δημοσκόπηση προκύπτει η πρωτιά του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και η αδυναμία του κυβερνητικού εταίρου -Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Μπαχτσελί- να περάσει το εκλογικό όριο ( 7%) και να εισέλθει στη νέα βουλή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία ALF Research με δείγμα 2.560 άτομα σε 33 επαρχίες της Τουρκίας, μεταξύ 1-3 Οκτωβρίου. Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν: «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν γενικές εκλογές αυτήν την Κυριακή;».

Τα αποτελέσματα της έρευνας :

• Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) 29,1% • Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) 28,6% • Καλό Κόμμα (IYI) 14,1 %

• Κόμμα των Λαών (HDP) 8,3% • Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 6,00% • Νίκη (ZΑFER) 2,5%

Μακρόν – Βέμπερ: Αυστηρές συστάσεις σε Ερντογάν

Δέκτης ιδιαίτερα αιχμηρών συστάσεων έγινε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς και από το Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Γαλλικής δήλωσε ανήσυχος για την κατάσταση στο Αιγαίο, ζητώντας να προστατευθεί το διεθνές δίκαιο. Ο Εμμανουέλ Μακρόν «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο».

Πιο πριν, ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωνε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι «ο Πούτιν δεν πρέπει να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό τραπέζι από την πίσω πόρτα». Κατά τον Μ. Βέμπερ, ο Ερντογάν θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική του δύναμη στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Επιπλέον, ο κεντροδεξιός Γερμανός πολιτικός τόνισε τη σημασία του καθεστώτος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας και ζήτησε να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους.

Πιο αναλυτικά, ο Μ. Βέμπερ υποστήριξε πως, «εάν ο Ερντογάν μεταβεί στη σύνοδο κορυφής στην Πράγα αυτή την εβδομάδα, τότε η ΕΕ πρέπει να του μιλήσει ξεκάθαρα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία στα κατεχόμενα της Κύπρου και απειλεί συνεχώς την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Αυτή δεν είναι μόνο απαράδεκτη συμπεριφορά μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, αλλά και η πραγματικότητα για τις υποτιθέμενες φιλοδοξίες του Ερντογάν για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments