Nέα της αγοράς

Πολωνία: Καίνε σκουπίδια αντί για άνθρακα για να ζεσταθούν από το κρύο

Πολωνία: Καίνε σκουπίδια αντί για άνθρακα για να ζεσταθούν από το κρύο

Πηγή Φωτογραφίας: Poland.travel- Twtter- @PolishEmbassyUS

Πολωνία: Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bllomberg, πολλοί κάτοικοι δηλώνουν πως σπάνια μυρίζουν «κανονικό καύσιμο» και ότι πλέον καθημερινά κυριαρχεί η οσμή των καμένων σκουπιδιών.

Η απελπισία έχει κυριεύσει από τώρα τους λαούς της Βόρειας Ευρώπης σχετικά με τον επικείμενο χειμώνα και το πώς θα εξασφαλίσουν τους όρους για στοιχειώδη θέρμανση των κατοικιών τους.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, όπως αναφέρει το Bloomberg, δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που συσσωρεύουν σκουπίδια για να αντικαταστήσουν τον άνθρακα με τον οποίο μέχρι πρότινος θέρμαιναν τα σπίτια τους.

Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί τεράστια ερωτήματα για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα σκουπίδια και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την καύση τους στο περιβάλλον και την ποιότητα του αέρα.

Η Πολωνία φιλοξενεί 40 από τις 100 πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της εξάρτησής της από τον άνθρακα για τη θέρμανση των σπιτιών, μια κληρονομιά της εποχής του «Υπαρκτού Σοσιαλισμού» που στηριζόταν στην εξόρυξη και καύση άνθρακα. Αλλά τώρα η έλλειψη καυσίμων και το αυξανόμενο κόστος ζωής ωθούν τους ανθρώπους να καίνε εναλλακτικά υλικά, ακόμα και τα οικιακά απορρίμματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bllomberg, πολλοί κάτοικοι δηλώνουν πως σπάνια μυρίζουν «κανονικό καύσιμο» και ότι πλέον καθημερινά κυριαρχεί η οσμή των καμένων σκουπιδιών.

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εκθέτει σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η Πολωνία έχει ένα άλλο επίπεδο κινδύνου: ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ρύπανσης πάνε πίσω σε μια χώρα με την υψηλότερη συχνότητα πρόωρων θανάτων σε όλη την Γηραιά Ήπειρο που συνδέονται με την μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα.

Η πολωνική κυβέρνηση, η οποία ανέστειλε προσωρινά τους ποιοτικούς ελέγχους για τον άνθρακα, εξετάζει το ενδεχόμενο να διανείμει προστατευτικές μάσκες καθώς πέφτει η θερμοκρασία. Τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης του κόμματος “Νόμος και Δικαιοσύνη” Γιάροσλαβ Κατσίνσκι , ο πιο ισχυρός πολιτικός της χώρας, πρότεινε στους πολίτες να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να ζεσταθούν. Προέτρεψε δε τους υποστηρικτές του σε μια συγκέντρωση, στη νότια Πολωνία, ότι «πρέπει να κάψουμε σχεδόν τα πάντα, εκτός από ελαστικά και παρόμοια επιβλαβή πράγματα».

Ορισμένοι δήμοι χαλαρώνουν τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Η περιφέρεια Malopolska στην Κρακοβία, η οποία ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα του Κατσίνσκι, ψήφισε τον περασμένο μήνα την καθυστέρηση της απαγόρευσης χρήσης των φούρνων, επιτρέποντας την καύση οποιουδήποτε υλικού, από άνθρακα μέχρι σκουπίδια, και αυτό μέχρι τις αρχές του 2024. Πριν από την πανδημία, η αστυνομία της Κρακοβίας είχε αναπτύξει drones με κάμερες για να ελέγχει τις καμινάδες από ψηλά ώστε να εντοπίσει περιπτώσεις όπου οι φούρνοι των νοικοκυριών έκαιγαν παράνομα σκουπίδια. Αυτό το μέτρο πλέον μπαίνει στον «πάγο» και όπως φαίνεται, για μεγάλο χρονικό διάστημα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments