Οικονομία

Παπαθανάσης: Η παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων δεν επηρεάζει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Παπαθανάσης: Η παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων δεν επηρεάζει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι «τα παγκόσμια γεγονότα που σχετίζονται και με ζητήματα της ενέργειας μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε την εξόρυξη του λιγνίτη»

Ενημέρωση στους νέους της Φλώρινας γύρω από τα σχέδια της κυβέρνησης για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των ΠΕ Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας, πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου, με θέμα «Μεταλιγνιτική εποχή και Ανάπτυξη, Καινοτομία- Διάλογος- Δράσεις», που διοργάνωσε από κοινού ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας με το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι «τα παγκόσμια γεγονότα που σχετίζονται και με ζητήματα της ενέργειας μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε την εξόρυξη του λιγνίτη», ενώ παράλληλα, όπως είπε, σε επίπεδο κορυφής, μέσω της πρότασης που έχει διατυπώσει ο Πρωθυπουργός, «επιδιώκουμε να προχωρήσει η Ευρώπη στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου».

Διαβεβαίωσε ότι «η παράταση του προγράμματος λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων δεν επηρεάζει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και μετάβασης της περιοχής σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο», ενώ ανέφερε ότι κλιμάκια της ΕΕ αξιολόγησαν «με θετικό πρόσημο» την εξέλιξη υλοποίησης του σχεδίου ΔΑΜ (Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση) και διαπίστωσαν ότι «οι ενέργειές μας βρίσκονται σε σωστό σημείο».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Παπαθανάσης στην περίπτωση των Ιωαννίνων, όπου μια επένδυση νέας τεχνολογίας δημιούργησε θετικό οικονομικό περίγυρο, με νέους επιστήμονες να παραμένουν στην περιοχή τους, ευελπιστώντας ότι αντίστοιχες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν και στη δυτική Μακεδονία, με την αξιοποίηση των πρόσθετων οικονομικών κινήτρων, που προσφέρει ο Αναπτυξιακός νόμος στις λιγνιτικές περιοχές.
Στο σημείο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έκανε αναφορά σε εταιρείες «που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στη δυτική Μακεδονία», επισημαίνοντας πως «όταν οριστικοποιηθούν ορισμένες λεπτομέρειες και είναι έτοιμες και οι εταιρείες θα κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις».

Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε, ο επικεφαλής του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος, μίλησε για τη συμβολή του Ταμείου και τη συνεργασία που υπήρξε με τον Όμιλο Ενεργών Νέων στη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Αμύνταιο και στο θέμα της δημιουργίας Κέντρου Καινοτομίας στη Φλώρινα.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Μετάβασης ΑΕ, Ιωάννης Μπούκης, μίλησε για τον ρόλο που έχει επωμιστεί η εταιρεία στην υλοποίηση των επενδύσεων «που θα αλλάξουν το οικονομικό μοντέλο της περιοχής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments