Διεθνή

Στα “σχοινιά” η σχέση Μπάιντεν και Σαουδικής Αραβίας

Στα “σχοινιά” η σχέση Μπάιντεν και Σαουδικής Αραβίας

Πηγή Φωτογραφίας: AP photo / Bandar Aljaloud via Saudi Royal Palace/EPA-EFE/Oliver Contreras

Ο Μπάιντεν ελπίζει να εμποδίσει την εκτίναξη των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές

Στα “σχοινιά” είναι πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας καθώς η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου παρά τη σκληρή αντίθεση των ΗΠΑ, έκανε τις δύο πλευρές να βλέπουν “τοπίο στην ομίχλη” σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μπάιντεν ελπίζει να εμποδίσει την εκτίναξη των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες το Δημοκρατικό κόμμα του αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θέλει επίσης να περιορίσει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αποτρέψουν μια μείωση της παραγωγής, όπως έκανε ο Μπάιντεν μετά την επίσκεψή του τον Ιούλιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο νο. 1 παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και επίσης ο κορυφαίος καταναλωτής του, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ο χειρισμός από την Ουάσιγκτον της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν και η απόσυρση της υποστήριξης για τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, έχουν αναστατώσει τους Σαουδάραβες αξιωματούχους, όπως και οι ενέργειες κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πίεση των ΗΠΑ για ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο προκαλεί αβεβαιότητα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στο Bloomberg TV μετά τη μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ, επισημαίνοντας την «έλλειψη λεπτομερειών και την έλλειψη σαφήνειας» σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της. Μια πώληση 180 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου υπό την καθοδήγηση του Μπάιντεν τον Μάρτιο, από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου των ΗΠΑ, άσκησε καθοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας «απογοητευτική», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω μέτρα στην αγορά πετρελαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, είπε σε δηλώσεις του στο Fox News την Παρασκευή όταν ρωτήθηκε για την κριτική των ΗΠΑ: «Η Σαουδική Αραβία δεν πολιτικοποιεί τις αποφάσεις για το πετρέλαιο ή το πετρέλαιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments