Διεθνή

ΟΗΕ: Τι σημαίνει η απόφασή του για τη Ρωσία;

ΟΗΕ: Τι σημαίνει η απόφασή του για τη Ρωσία;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου (tribune/elespectadordecaracas)

Το ζήτημα, που αναφύεται, είναι το εάν αυτή η καταγγελία παράγει συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα και, εάν ναι, ποια είναι αυτά

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αριθμεί 193 κράτη – μέλη και τίθεται σε λειτουργία την επομένη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με σημερινή απόφασή του, ο ΟΗΕ παρεμβαίνει στις δραματικές εξελίξεις και προβαίνει σε μία ανεπιφύλακτη καταγγελία εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και, ειδικότερα, σε καταγγελία των χτυπημάτων που κόστισαν τη  ζωή σε ένδεκα ανθρώπους στην πόλεις της Ουκρανίας.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, από την πλευρά του, δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» από τις πρωτοφανείς ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο αρκετές πόλεις της Ουκρανίας,

Αυτά τα χτυπήματα, σημείωμα του συντάκτη συνιστούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ‘μια νέα απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου και, όπως πάντα, οι πολίτες είναι αυτοί που πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα».

Η Ρωσία έπληξε πολλές πόλεις στην Ουκρανία τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου, στοχεύοντας τόσο στρατηγικές υποδομές, όσο και μέρη όπου συχνάζουν άμαχοι, ως αντίποινα για την έκρηξη που κατέστρεψε μερικώς τη γέφυρα της Κριμαίας το Σάββατο.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα χτυπήματα αυτά σκότωσαν τουλάχιστον ένδεκα ανθρώπους.

Το ζήτημα, που αναφύεται, είναι το εάν αυτή η καταγγελία παράγει συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα και, εάν ναι, ποια είναι αυτά.

Πρακτικά, σχεδόν κυνικά, μιλώντας, ο αντίκτυπος της καταγγελίας στην επιθετικότητα της Ρωσίας είναι σχεδόν μηδενικός.

Ας μην ξεχνάμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκροτείται, κατά βάση, από πέντε μόνιμα μέλη. Αυτά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σοβιετική Ένωση και σήμερα Ρωσική Ομοσπονδία, η Κίνα, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία. Τα πέντε αυτά μέλη έχουν δικαίωμα veto και καμία απόφαση δεν δύναται να ληφθεί, χωρίς τη συγκατάθεση και των πέντε κρατών – μελών. Όμως, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ρωσία έπαψε να είναι κράτος μέλος.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαξιωθεί πλήρως ο ρόλος του ΟΗΕ στη  διεθνή σκηνή;

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, οι προσεγγίσεις διίστανται.

Σύμφωνα με μια άκαμπτα ρεαλιστική αντίληψη, καταγγελίες, όπως αυτή, δεν παρουσιάζουν καμία επίπτωση στην πορεία της πολεμικής σύγκρουσης και, κατά συνέπεια, δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται υπ’ όψη.

Αν αυτές οι προσεγγίσεις από ανθρώπους, όπως τον σημερινό σύμβουλο του Πούτιν και επικεφαλής της Τσετσενίας, δεν παρατηρείται το ίδιο και σε άλλους ανθρώπους. Για να μπορέσει να ανακάμψει πραγματικά ο ΟΗΕ στην παγκόσμια σκακιέρα, είναι αναγκαίο να αποδεχθούμε πρώτα τις ανεπάρκειές του, αλλά και να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμισή του. Βασικής σημασίας τομείς για τη  μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του θεσμού είναι ο τομέας της αποκατάστασης της ειρήνης, όπως για παράδειγμα, συμβαίνει σήμερα, η διατήρηση της ειρήνης και η εδραίωσή της μετά από μία πολεμική σύγκρουση.

Στην περίπτωση αυτή, το διεθνές κύρος του ΟΗΕ θα ήταν δυνατόν να αποκατασταθεί, προς απογοήτευση παλαιότερων, αλλά και νεότερων δικτατόρων, όπως είναι η περίπτωση του «μονίμου ενοίκου του Κρεμλίνου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments