Οικονομία

Συνέδριο της Μυκόνου: Δεκάδες ξένοι επενδυτές και σύμβουλοι ανάπτυξης

Συνέδριο της Μυκόνου: Δεκάδες ξένοι επενδυτές και σύμβουλοι ανάπτυξης

Πηγή Φωτογραφίας: globalftenetwork.com/ Αρχείο

Στο Συνέδριο της Μυκόνου οι ξένοι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για νέες επιχειρηματικές επενδύσεις στην οικονομικά αναπτυσσόμενη Ελλάδα.

Στη Μύκονο περίπου 85 διευθύνοντες σύμβουλοι και ιδρυτές ξένων επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν στο πιο κοσμοπολίτικο νησί για να συζητήσουν για επενδύσεις. Το περασμένο Σαββατοκύριακο μία ευρύχωρη βίλα στη βόρεια Μύκονο φιλοξένησε την επενδυτική ελίτ. Διευθύνοντα στελέχη εταιρειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και το Ισραήλ, με δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, στην τεχνολογία, στην έξυπνη διαχείριση οχημάτων, στην κυβερνοασφάλεια, στα χρηματοοικονομικά και στην αγορά ακινήτων, συμμετείχαν στο συνέδριο «Follow the Entrepreneur» (Ακολούθησε τον Επιχειρηματία). Διοργανωτής ήταν η επενδυτική εταιρεία Viva Investment Partners (VIP) με διευθύνουσα σύμβουλο την Αμερικανίδα επιχειρηματία δρα Τζούλι Μέγερ (Julie Meyer).

H Μέγερ τονίζει με αποφασιστικότητα ότι η παρούσα συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η ίδια πραγματοποίησε επενδυτικά βήματα, ιδρύοντας στην Ελλάδα παράρτημα της Viva Investment Partners, ενώ δραστηριοποιείται ήδη στην Κέα και στην αγορά ακινήτων του νησιού.  Η Ελλάδα έχει να διανύσει αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να κερδίσει το στόχο εδραίωσης ως ισχυρός επενδυτικός πόλος. Ωστόσο,  οι περισσότεροι επενδυτές  εμφανίζονται διατεθειμένοι, έστω δοκιμαστικά, να δώσουν το «παρών» στην ελληνική αγορά.

Ευκαιρίες για επενδύσεις

Η Μέγερ δηλώνει οτι η Ελλάδα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για επενδύσεις σε ιδιαίτερα ελκυστικά επιχειρηματικά εγχειρήματα, νέα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, εμπειρίες πολυτελείας (σ.σ. πολυτελή προϊόντα και υπηρεσίες), ακίνητα με αποδόσεις και καινοτόμες εφαρμογές στην ενέργεια. Οι επενδυτές που συμμετείχαν στο φόρουμ στη Μύκονο αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.  Επιπλέον, αξιολογούν το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν στη χώρα είτε ως κάτοικοι είτε ως ψηφιακοί νομάδες. Η πλατφόρμα Keanaissance που δημιούργησε έχει ως στόχο να προσελκύσει στο νησί άτομα υψηλότατης εισοδηματικής κατηγορίας (HNWI) που θα επένδυαν στην τοπική αγορά ακινήτων. Η ελληνική αγορά κατοικίας προσελκύει ισχυρή ζήτηση λόγω τόσο της αναπτυσσόμενης οικονομίας της Ελλάδας όσο και της “χρυσής βίζας”, που εξασφαλίζει τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης στις χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Εξόρυξη

Ο Κρίστιαν Σανζ (Christian Sanz), ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της startup Skycatch με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ είπε ότι θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει παρουσία στην Ελλάδα, κατά βάση στους τομείς της εξορυκτικής δραστηριότητας και των κατασκευών. Η Skycatch, μέσω της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει στηρίζεται στη χρήση drones και ψηφιακού νέφους (cloud).  Δημιουργεί και επεξεργάζεται υψηλής ακρίβειας γεωχωρικά δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν πολύτιμη πληροφορία για τεχνικές και εξορυκτικές εταιρείες που σχεδιάζουν την υλοποίηση μεγάλων και σύνθετων επενδύσεων και απαιτείται να έχουν ακριβή γνώση των ιδιαιτεροτήτων του εδάφους όπου θα επιχειρήσουν.

Διαχείριση οχημάτων

Η ελληνική αγορά παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τη Ρόουζ Καρμάικλ (Rose Carmichael), διευθύνουσα σύμβουλο της βρετανικής εταιρείας Odo Drive, που έχει αναπτύξει ένα ειδικό λογισμικό για την έξυπνη διαχείριση οχημάτων.

Διανομή κρασιού

Για τον Ντάνιελ Κάρο (Daniel Caro), ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της ελβετικής εταιρείας Amphora Wineries, η Ελλάδα θα αποτελέσει σύντομα τη νέα του αγορά. «Αρχές της νέας χρονιάς θα ξεκινήσουμε τη διανομή του κρασιού Vino Rosato στη Μύκονο και στην Αττική Ριβιέρα. Στόχος είναι το προϊόν σταδιακά να είναι διαθέσιμο σε όλη τη χώρα. Οι επενδυτές στρέφονται στην Ελλάδα, καθώς προσελκύει υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας ανθρώπους.

Ανάγκη ανάπτυξης μαρινών σύμφωνα με περιβαλλοντικές και βιώσιμες προδιαγραφές

Ο διεθνούς φήμης Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν-Πιερ Χάιμ (Jean-Pierre Heim), που συμμετείχε στο συνέδριο της Μυκόνου, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, έχοντας βγει από την κρίση, διαθέτει πολύ σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Η χώρα διαθέτει ανεπτυγμένες υποδομές και έχει τις προδιαγραφές να αποτελέσει πυλώνα του βιώσιμου και αειφόρου τουρισμού. Ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη μαρινών απόλυτα βιοκλιματικών, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου που θα διευκολύνει τη μετάβαση από το ένα νησί στο άλλο.

Πάντως, παρά τη θετική προδιάθεση για τη χώρα, ορισμένοι από τους επενδυτές που συμμετείχαν στο συνέδριο «Follow the Entrepreneur» θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενδεχόμενη δραστηριοποίησή τους την ενδελεχή εξέταση των δεικτών γραφειοκρατίας και διαφθοράς στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments