Πολιτική

Στέφανος Μάνος: Να συζητήσουμε για την πυρηνική ενέργεια χωρίς να φοβόμαστε

Στέφανος Μάνος: Να συζητήσουμε για την πυρηνική ενέργεια χωρίς να φοβόμαστε

Πηγή Φωτογραφίας: Vsk-moscow.com- Pronews

Η Ελλάδα πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών δηλώνει ο Στέφανος Μάνος

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, είπε ότι η χώρα μας δεν είναι ενεργειακά θωρακισμένη και σημείωσε ότι το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας φοβόμαστε ακόμα και να το συζητήσουμε στην Ελλάδα.

«Για να πει κανείς ότι είναι ενεργειακά θωρακισμένος θα πρέπει να πιστεύει ότι οι πηγές της ενέργειας είναι ελεγχόμενες από εμάς τους ίδιους, ε δεν είναι. Εξαρτόμαστε πλήρως από το εξωτερικό, αν εξαιρέσει κανείς τον ήλιο και τον αέρα και ό,τι γίνεται στο εξωτερικό είναι φανερό ότι είναι εκτός ελέγχου. Δεν μπορεί να πεις κανείς ότι έχει καθαρή εικόνα από το τι θα συμβεί στον πόλεμο» τόνισε.

«Πριν από 40 χρόνια περίπου η Ελλάδα είχε αρχίσει να μελετάει σοβαρά την εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας. Όταν ήρθε τότε το ΠΑΣΟΚ, επί Ανδρέα Παπανδρέου τα παράτησε όλα. Έχει σημασία να γίνει κατανοητό ότι τα ενεργειακά θέματα κρατούν δεκαετίες, δηλαδή δεν μελετάς ένα πυρηνικό σταθμό για να τον έχεις αύριο. Αν αρχίσεις να το μελετάς τώρα, με αισιόδοξες προβλέψεις θα έχεις τον σταθμό σε 15 χρόνια. Χρειάζεται να υπάρχει εξασφαλισμένη η συνέχεια και η γενική παραδοχή της λογικής του τι κάνεις. Οι Γάλλοι το 1980 είχαν πέσει με τα μούτρα στην πυρηνική ενέργεια γιατί έβλεπαν ότι έτσι εξασφάλιζαν μια φθηνή και τελείως φιλική στο περιβάλλον πηγή ενέργειας και οι Γάλλοι μπορούν να εξασφαλίζουν σήμερα ηλεκτρισμό, όπως και στην Αγγλία» ανέφερε ο κ. Μάνος.

Είναι λάθος που δεν εξασφαλίσαμε πυρηνική ενέργεια, υπογράμμισε ο κ. Μάνος. «Φοβόμαστε ακόμα και να το συζητήσουμε. Από την άλλη μεριά, παραβλέπουμε το γεγονός ότι όλες οι χώρες γύρω μας έχουν πυρηνικούς σταθμούς. Οι φόβοι μας ισχύουν και για αυτές τις χώρες. Αν, ο μη γένοιτο, κάτι συνέβαινε εκεί το πρόβλημα θα ερχόταν και εδώ. Επιπλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ, υπάρχουν σήμερα μικροί πυρηνικοί σταθμοί που μπορούν να γίνουν γρήγορα, που αξίζει τον κόπο και πρέπει να μελετηθούν. Εδώ, η Ακαδημία Αθηνών που είναι ένα από τα πιο συντηρητικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, έβγαλε πριν από μερικούς μήνες μια ανακοίνωση υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, αλλά η κυβέρνηση φοβάται. Με τον φόβο δεν πάμε πουθενά» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments