Κόσμος

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται να δοκιμάσει τα πυρηνικά αεροσκάφη του

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται να δοκιμάσει τα πυρηνικά αεροσκάφη του

Πηγή Φωτογραφίας: censor/voanews

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η άσκηση «Σταθερό Μεσημέρι» (=Steadfast Noon) θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρόκειται να δοκιμάσει τα πυρηνικά αεροσκάφη της. Πρόκειται για μια ετήσια άσκηση, που ονομάζεται «Σταθερό Μεσημέρι» (=Steadfast Noon) και η οποία θα διεξαχθεί μέσα σε λίγες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτή την περίοδο των τεταμένων σχέσεων με τη Μόσχα, η άσκηση δεν περνά, ούτε μπορεί να περάσει, απαρατήρητη.

Πιο αναλυτικά, το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει μια από καιρό προγραμματισμένη άσκηση αποτροπής που ονομάζεται «Σταθερό Μεσημέρι» μεταξύ 17 και 26 Οκτωβρίου.

Η εν λόγω άσκηση θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Δεκατέσσερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν στην ετήσια αυτή άσκηση, η οποία, ωστόσο, πραγματοποιείται σε ένα συγκείμενο εντάσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πράγματι, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σε περίπτωση διατύπωσης άμεσων απειλών κατά του εδάφους της. Οι στρατηγικές της δυνάμεις έχουν επίσης επανατοποθετήσει βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία και την Φινλανδία, με την αεροπορική βάση «Olenya» να φιλοξενεί τώρα δώδεκα Tu-160, τα οποία είναι ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, σε σύγκριση με τέσσερα, που είχε εγκαταστήσει το Κρεμλίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, περίπου εξήντα συμμαχικά αεροπλάνα θα εμπλακούν, αλλά κανένα αεροσκάφος που θα συμμετέχει σε αυτή την άσκηση (Tornado, F – 15, F –16, B – 52) δεν θα πλησιάσει σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί κυρίως πάνω από το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για χώρες, οι βάσεις των οποίων φιλοξενούν ισχυρά πυρηνικά όπλα.

Επί του παρόντος, εκατό πυρηνικά όπλα είναι εγκατεστημένα σε έξι βάσεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Lakenheath στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμη, η άσκηση φέρει την κωδική ονομασία «Steadfast Noon», αποτελείται δηλαδή από δύο λέξεις, στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό των ασκήσεων που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ.

Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Νομό Χανίων. Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Κλασικού Λυκείου της Σχολής Αναβρύτων Κηφισιάς και πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Πραγματοποίησε, ως αριστούχος υπότροφος, μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και, εν συνεχεία, αναγορεύθηκε ομόφωνα αριστούχος Διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει πραγματοποιήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα (PostDoc) στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Επιστήμη, με έμφαση στην Πολιτική Θεωρία. Έχει διδάξει, ως εντεταλμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, Πολιτειολογία και Διεθνείς σχέσεις. Διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μελέτες του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά έντυπα. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν στην ελληνική πολιτική ζωή, την πολιτική θεωρία και τις διεθνείς σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο