Διεθνή

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται να δοκιμάσει τα πυρηνικά αεροσκάφη του

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται να δοκιμάσει τα πυρηνικά αεροσκάφη του

Πηγή Φωτογραφίας: censor/voanews

Η άσκηση «Σταθερό Μεσημέρι» (=Steadfast Noon) θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρόκειται να δοκιμάσει τα πυρηνικά αεροσκάφη της. Πρόκειται για μια ετήσια άσκηση, που ονομάζεται «Σταθερό Μεσημέρι» (=Steadfast Noon) και η οποία θα διεξαχθεί μέσα σε λίγες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτή την περίοδο των τεταμένων σχέσεων με τη Μόσχα, η άσκηση δεν περνά, ούτε μπορεί να περάσει, απαρατήρητη.

Πιο αναλυτικά, το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει μια από καιρό προγραμματισμένη άσκηση αποτροπής που ονομάζεται «Σταθερό Μεσημέρι» μεταξύ 17 και 26 Οκτωβρίου.

Η εν λόγω άσκηση θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Δεκατέσσερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν στην ετήσια αυτή άσκηση, η οποία, ωστόσο, πραγματοποιείται σε ένα συγκείμενο εντάσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πράγματι, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σε περίπτωση διατύπωσης άμεσων απειλών κατά του εδάφους της. Οι στρατηγικές της δυνάμεις έχουν επίσης επανατοποθετήσει βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία και την Φινλανδία, με την αεροπορική βάση «Olenya» να φιλοξενεί τώρα δώδεκα Tu-160, τα οποία είναι ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, σε σύγκριση με τέσσερα, που είχε εγκαταστήσει το Κρεμλίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, περίπου εξήντα συμμαχικά αεροπλάνα θα εμπλακούν, αλλά κανένα αεροσκάφος που θα συμμετέχει σε αυτή την άσκηση (Tornado, F – 15, F –16, B – 52) δεν θα πλησιάσει σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί κυρίως πάνω από το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για χώρες, οι βάσεις των οποίων φιλοξενούν ισχυρά πυρηνικά όπλα.

Επί του παρόντος, εκατό πυρηνικά όπλα είναι εγκατεστημένα σε έξι βάσεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Lakenheath στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμη, η άσκηση φέρει την κωδική ονομασία «Steadfast Noon», αποτελείται δηλαδή από δύο λέξεις, στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό των ασκήσεων που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments