Οικονομία

ΔΝΤ Ελλάδα: Το μήνυμα και τα “SOS” για την ελληνική οικονομία

ΔΝΤ Ελλάδα: Το μήνυμα και τα “SOS” για την ελληνική οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah/Αρχείου

Τα μηνύματα και τα "sos"

Το Ευρωπαϊκό Τμήμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον,  στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας έστειλε μηνύματα τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης.

Για την ελληνική οικονομία

Σε ερώτηση για τη κατάσταση στην Ελλάδα, και τι προτείνει το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, ο κ. Κάμερ, απάντησε: «Νομίζω ότι οι συμβουλές μας προς την Ελλάδα είναι παρόμοιες με τις συμβουλές που δίνουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πράγματι, η λήψη μέτρων ευρείας βάσης για τις τιμές, τα ανώτατα όρια, η μείωση φόρων δεν είναι ο σωστός τρόπος. Αντίθετα, υποστηρίζουμε στοχευμένες, ει δυνατόν, εφάπαξ στοχευμένες μεταφορές για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος ζωής. Θα πρέπει να είναι προσωρινές και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για χώρες που έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο ή που πρέπει να μειώσουν το χρέος με την πάροδο του χρόνου».

Για την Ευρωζώνη

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι ευρωπαϊκές προοπτικές έχουν σκοτεινιάσει, με την ανάπτυξη να υποχωρεί και τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα:

  •  Η αύξηση του ΑΕΠ στην προηγμένη Ευρώπη προβλέπεται να μειωθεί από 3,2% το 2022 σε 0,6%
  • Στις αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες, η ανάπτυξη προβλέπεται επίσης να υποχωρήσει απότομα, από 4,3% το 2022 σε 1,7% το 2023—μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
  • Ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται σταθερά το επόμενο έτος, αλλά θα παραμείνει σημαντικά πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας. Προβλέπουν τον συνολικό πληθωρισμό σε περίπου 6%  εκατό στις προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες και 12%.
  • Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι καθοδικοί και οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, όπως φαίνεται στη νέα Περιφερειακή Οικονομική Προοπτική, η οποία δημοσιεύτεί τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου.

Καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ οικονομικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων

Μήνυμα ωστόσο έστειλε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις ΗΠΑ το συνολικό μείγμα πολιτικής κινείται, σαφώς, σε τροχιά σύσφιγξης, και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ οικονομικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων, εξασφαλίζοντας τη μεσοπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική διατηρησιμότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε, επίσης, υπέρ του στενότερου συντονισμού πολιτικών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, ώστε να μειωθεί η διεθνής αβεβαιότητα.

Τόνισε, ακόμα, ότι η Ελλάδα – επί τη βάσει της σταθερής προσήλωσής της στο διεθνές δίκαιο – υποστηρίζει πλήρως τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σημείωσε, δε, πως η χώρα μας συμφωνεί ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να μην πλήττουν τις οικονομίες της Ε.Ε. περισσότερο από τη ρωσική οικονομία, καθώς και να μην ανταμείβουν όσους συντάσσονται με τη Ρωσία ή παραμένουν ουδέτεροι, εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο προς το δικό τους, στενό συμφέρον, σε πλήρη αντίθεση με τις υποχρεώσεις τους ως μέλη του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι της Δύσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments