Ελλάδα

Πλεύρης: Περιμένουμε ένα κύμα κορωνοϊού που θα έρθει

Πλεύρης: Περιμένουμε ένα κύμα κορωνοϊού που θα έρθει

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Στην πορεία της πανδημίας, την διαγραφή των προστίμων για τον εμβολιασμό αλλά και την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στην πορεία της πανδημίας, την διαγραφή των προστίμων για τον εμβολιασμό αλλά και την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Δεν έχουμε τελειώσει από την πανδημία, είναι εδώ» είπε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης μια ημέρα μετά την ομιλία Τσιόδρα για τα τέσσερα σενάρια της πορείας του ιού το επόμενο διάστημα.

Όπως είπε στο ΟΡΕΝ ο Θάνος Πλεύρης «περιμένουμε ένα κύμα το όποιο θα έρθει. Αυτό που μας κάνει σχετικά αισιόδοξους είναι ότι είδαμε και στο κύμα του καλοκαιριού κρούσματα στον βαθμό του χειμώνα αλλά οι διασωληνώσεις είναι σταθερά κάτω από τις 100». Αναφερόμενος στα διαθέσιμα εμβόλια ο υπουργός Υγείας είπε ότι «τα εμβόλια της τελευταίας γενιάς είναι εδώ και 10 ημέρες διαθέσιμα. Υπήρχε μια αναμονή του κόσμου, τα εμβόλιά μας είναι τα τελευταία επικαιροποοιημένα, δεν περιμένουμε άλλα, υπάρχει αύξηση στις ηλικίες άνω των 60 όπου υπάρχει σύσταση και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο».

Εξηγώντας γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα σήμερα στις ΜΕΘ με κάτω από 100 διασωληνωμένους λόγω κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει «γιατί οι ευάλωτες ομάδες είναι εμβολιασμένες στο 92%».

Κληθείς να σχολιάσει, δε, τη φράση «αποτύχαμε» του Σωτήρη Τσιόδρα, ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι «αναφερόταν (σ.σ. ο κ. Τσιόδρας( στην πολυφωνία που υπήρξε κάποια στιγμή στον επιστημονικό χώρο».

Τσιόδρας: Τρία κακά και ένα καλό σενάριο για το μέλλον της πανδημίας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανάφερε παράλληλα τις τρεις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το στέλεχος ΒΑ.2.275.2, το οποίο, όπως είπε, διαφεύγει της προστασίας των μονοκλωνικων αντισωμάτων. Επίσης το στέλεχος ΒΑ.4.6 το οποίο αρχίζει να κερδίζει δυναμικά έδαφος στις ΗΠΑ έναντι της ΒΑ.5 και τέλος, το στέλεχος ΧΒΒ, που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στη Σιγκαπούρη.

Στην Ελλάδα όπως προκύπτει από το δίκτυο γονιδιωματικης επιτήρησης, απόλυτα κυρίαρχη είναι η μετάλλαξη Όμικρον και η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 (ποσοστό 98%).

Τα δεδομένα δεν είναι σαφή ακόμη, όπως είπε ο καθηγητής Τσιόδρας, αλλά το βέβαιον είναι ότι η όποια κυκλοφορία γρίπης ή/και κορωνοϊού θα έχει επιπτώσεις στα άτομα άνω των 60 ετών. Για τον λόγο αυτό κάλεσε για μια ακόμη φορά τον πληθυσμό αυτής της ηλικιακης ομάδας να εμβολιαστεί άμεσα για το ενδεχόμενο να ενσκήψει νωρίτερα η γρίπη στην Ελλάδα. «Κυκλοφορεί ήδη γιατί έχει εντοπιστεί στα λύματα» ανέφερε ο κ. Τσιοδρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments