Διεθνή

Ανησυχία στο Κίεβο – Συνεργασία Λευκορωσίας Ρωσίας θα δυσκολέψει τον ουκρανικό στρατό

Ανησυχία στο Κίεβο – Συνεργασία Λευκορωσίας Ρωσίας θα δυσκολέψει τον ουκρανικό στρατό

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/SPUTNIK / AFP

Τι ανησυχεί το Κίεβο

Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι η χώρα του και η Ρωσία θα σχηματίσουν κοινή περιφερειακή δύναμη και θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις σήμανε συναγερμό στο Κίεβο. Την τελευταία φορά που οι λευκορωσικές και ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις, τον Φεβρουάριο, πολλές από αυτές τις ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να διασχίζουν τα ουκρανικά σύνορα στην αποτυχημένη πορεία τους προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Δεν είναι ότι η Λευκορωσία έχει ισχυρό στρατό – δεν έχει. Αλλά η προοπτική τα μακρά βόρεια σύνορα της Ουκρανίας να γίνουν πέρασμα για τις ρωσικές δυνάμεις για δεύτερη φορά φέτος θα ήταν εφιάλτης για τις δυνάμεις της Ουκρανίας που είναι στα όριά τους. Η Ουκρανία και η Λευκορωσία μοιράζονται σύνορα μήκους 1.000 χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος του οποίου είναι αραιοκατοικημένο και πυκνό δάσος.

Αυτή τη στιγμή, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιθέσεις στα ανατολικά και νότια, ενώ συγκρατεί τις ρωσικές δυνάμεις σε περιοχές του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια. Ύστερα από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου, ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί φθορά όπως και ο εχθρός του: η μετακίνηση δυνάμεων για να υπερασπιστεί το βόρειο πλευρό του θα άπλωνε περαιτέρω τις δυνάμεις που ήδη πολεμούν σε πολλαπλά μέτωπα.

Η Λευκορωσία λέει ότι η κοινή δύναμη είναι καθαρά αμυντική. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βίκτορ Κρένιν είπε ότι «όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή αποσκοπούν στην παροχή επαρκούς απάντησης σε δραστηριότητες κοντά στα σύνορά μας». Αυτές οι δραστηριότητες, σύμφωνα με τη Λευκορωσία, έχουν στόχο να αποτρέψουν τις προετοιμασίες της Ουκρανίας για επίθεση στη χώρα. Ο Λουκασένκο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του είχε «προειδοποιηθεί για χτυπήματα κατά της Λευκορωσίας από το έδαφος της Ουκρανίας».

Ζελένσκι: Η Ρωσία προσπαθεί να παρασύρει άμεσα τη Λευκορωσία σε αυτόν τον πόλεμο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε συνάντηση της ομάδας G7 των προηγμένων οικονομιών του κόσμου την περασμένη εβδομάδα ότι θα πρέπει να σταλούν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στα σύνορα. «Η Ρωσία προσπαθεί να παρασύρει άμεσα τη Λευκορωσία σε αυτόν τον πόλεμο», είπε στην G7.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι πιθανό ότι μεγάλο μέρος αυτού του υλικού να ανήκει στη Ρωσία και ανακτάται από τα αποθέματα που στάθμευαν στη Λευκορωσία ώστε να αντισταθμισθούν οι απώλειες που υπέστησαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ειδικά τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments