Διεθνή

Ρώσοι και Λευκορώσοι, μαζί

Ρώσοι και Λευκορώσοι, μαζί

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS/EPA / SHAMIL ZHUMATOV / POOL/newsit

Το σύνολο σχεδόν των βορείων συνόρων της Ουκρανίας συμπίπτουν με τα νότια σύνορα της Λευκορωσίας

Το σύνολο σχεδόν των βορείων συνόρων της Ουκρανίας συμπίπτουν με τα νότια σύνορα της Λευκορωσίας, για την οποία πρέπει να θεωρείται δεδομένο, παρά τους ευσεβείς πόθους, ότι συνεργάζεται στενά με το Κρεμλίνο. Στο βορρά της πολύπαθης Ουκρανίας σχηματίζεται μια αόρατη, επιθετική απειλή.΄

Οι Λευκορώσοι δεν συνιστούν κάποιο τεράστιο δημογραφικό παράγοντα, ούτε φημίζονται για τον στρατό τους. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας δεν υπερβαίνει τα 9,5 εκατομμύρια κατοίκους, κατά τι μικρότερος από τον πληθυσμό της χώρας μας, ενώ ο στρατός τους δεν διακρίνεται για τον σύγχρονο εξοπλισμό του.

Εκείνα όμως που είναι πραγματικά σημαντικά στοιχεία είναι το ότι η Λευκορωσία έχει πολύ στενές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, το γεγονός ότι τα ανατολικά της σύνορα συμπίπτουν με ρωσικά, το ότι ο Πούτιν και ο Λουκασένκο μοιράζονται κοινές αυταρχικές αντιλήψεις για τη διακυβέρνηση, το γεγονός ότι και τα δύο κράτη έχουν κοινές προσεγγίσεις για την οικονομία με ισχυρή κρατική παρέμβαση.

Γεωπολιτικά, η Λευκορωσία αποτελεί την δυτική αιχμή του δόρατος για τη Ρωσία, η οποία φροντίζει να της παρέχει ενέργεια και όπλα.

Πριν από ελάχιστες ημέρες, το Μινσκ υποδέχθηκε τους πρώτους Ρώσους στρατιώτες της νέας κοινής στρατιωτικής περιφερειακής δύναμης που συγκρότησαν.

Οι πρώτοι Ρώσοι στρατιώτες έφτασαν στη Λευκορωσία, όπως δήλωσαν οι ίδιες οι αρχές της Λευκορωσίας το περασμένο Σάββατο, μετά την κοινή ανακοίνωση σχετικά με τη δημιουργία κοινής δύναμης, η οποία, υποκριτικά, υποστηρίζει πως έχει έναν καθαρά αμυντικό προσανατολισμό: υποτίθεται ότι θα υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας έναντι μιας ενδεχόμενης ουκρανικής απειλής .

Τα πρώτα τρένα Ρώσων στρατιωτών που αποτελούν την περιφερειακή στρατιωτική ομάδα κατέφτασαν στη Λευκορωσία, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται ο  αριθμός των Ρώσων στρατιωτών.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας κατηγόρησε την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία ότι προετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις και εξέγερση εναντίον του Μινσκ και ανακοίνωσε την ανάπτυξη αυτής της περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης.

Νέα κλιμάκωση στην πολεμική σύγκρουση;

Η Λευκορωσία διαβεβαιώνει ότι αυτή η στρατιωτική δύναμη είναι μόνον αμυντική και στοχεύει να διασφαλίσει τα σύνορά της, τη στιγμή που το Μινσκ κατηγορεί το Κίεβο ότι προετοιμάζεται  να εξαπολύσει επίθεση, εγείροντας φόβους για άμεση παρέμβασή του στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι θέλει να σύρει τη Λευκορωσία σε πόλεμο και κάλεσε την G7 για μια διεθνή αποστολή παρατηρητών στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας.

Η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία, έχει ήδη δανείσει το έδαφός της στον ρωσικό στρατό για την επίθεσή του κατά της Ουκρανίας, αν και ο λευκορωσικός στρατός δεν έχει συμμετάσχει στις μάχες στο ουκρανικό έδαφος μέχρι στιγμής.

Από όλες αυτές τις απόψεις, είναι ελάχιστη πειστική η προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία η Λευκορωσία δεν προετοιμάζει το έδαφος για να εισέλθει ενεργά στον πόλεμο. Και η είσοδος των λευκορωσικών δυνάμεων στη γείτονά της θα σήμαινε μια νέα και, κυρίως, σοβαρή κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments