Διεθνή

Ενεργειακή ασφυξία προκαλεί στην Ουκρανία η Ρωσία εν όψει χειμώνα

Ενεργειακή ασφυξία προκαλεί στην Ουκρανία η Ρωσία εν όψει χειμώνα

Πηγή Φωτογραφίας: euractiv.de- India Today

Η Ουκρανία βρίσκεται σε αντιαερoπορικό συναγερμό, ενώ το Reuters μετέδωσε ότι νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε τον μεγάλο θερμοηλεκτρικό σταθμό στην πόλη Burshtyn στα δυτικά που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε τρεις περιοχές και 5 εκατομμύρια καταναλωτές.

Ενεργειακή ασφυξία προκαλεί στην Ουκρανία η Ρωσία με τα πλήγματα της σε κρίσιμες υποδομές εν όψει χειμώνα και ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν στριμώξει τα ρωσικά στην περιοχή της Χερσώνας .

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του συνέχισαν να πλήττουν στρατιωτικούς και ενεργειακούς στόχους τις τελευταίες 24 ώρες και ότι κατάφεραν να απωθήσουν μια νέα επίθεση στη Χερσώνα.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε αντιαερoπορικό συναγερμό, ενώ το Reuters μετέδωσε ότι νέα ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε τον μεγάλο θερμοηλεκτρικό σταθμό στην πόλη Burshtyn στα δυτικά που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε τρεις περιοχές και 5 εκατομμύρια καταναλωτές.

Την Τετάρτη μέσα σε λίγες ώρες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα 16 επιθέσεις εναντίον της κεντρικής Ουκρανίας, οι 14 από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από τον ουκρανικό στρατό

Η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, η Ukrenergo, κάλεσε τους πολίτες «να φορτίσουν τα πάντα» ως τις 07:00 σήμερα το πρωί καθώς αναμένονται διακοπές ρεύματος λόγω της καταστροφής πολλών ενεργειακών υποδομών από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Χθες Τετάρτη ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν και πάλι εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο ενός κύματος πληγμάτων που έχει εξαπολύσει η Μόσχα μετά τις 10 Οκτωβρίου.

H Ukrenergo επεσήμανε ότι διακοπές ρεύματος διάρκειας έως και τεσσάρων ωρών κάθε φορά ενδέχεται να επηρεάσουν όλη τη χώρα σήμερα και κάλεσε τους πολίτες να μαζέψουν νερό και να διασφαλίσουν ότι έχουν «ζεστές κάλτσες και κουβέρτες και αγκαλιές για την οικογένεια και τους φίλους τους».

Τόνισε εξάλλου ότι θα πρέπει να έχουν φορτιστεί κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες, φακοί και εξωτερικοί φορτιστές μπαταρίας (power bank).

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν να χρησιμοποιούν φούρνους μικροκυμάτων, κλιματιστικά, ηλεκτρικές χύτρες ή καλοριφέρ από τις 07:00 ως τις 23:00.

Την ώρα που οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε όλη την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ετοιμάζει έναν «μαζικό εκτοπισμό» των κατοίκων των περιοχών που πρόσφατα προσάρτησε και τη στρατολόγηση Ουκρανών πολιτών στον ρωσικό στρατό.

Στο διάγγελμά του χθες Τετάρτη το βράδυ ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν χθες 21 ιρανικά drones, δέκα από τα οποία κατευθύνονταν προς το Κίεβο. «Δυστυχώς υπήρξαν πλήγματα και νέες ζημιές σε κρίσιμες υποδομές», πρόσθεσε.

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι. «Αναμένουμε ότι ο ρωσικός τρόμος θα κατευθύνεται εναντίον των ενεργειακών υποδομών μέχρι, με τη βοήθεια των εταίρων μας, να είμαστε σε θέση να καταστρέφουμε το 100% των πυραύλων και των drones», πρόσθεσε.

Πάντως, οι Ουκρανοί έσπευσαν να προσαρμοστούν και στις νέες ενεργειακές συνθήκες. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός ενέργειας της χώρας, Χέρμαν Χαλουστένσκο, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν ήδη και μείωσαν τη χρήση ρεύματος. «Βλέπουμε μείωση στην κατανάλωση. Μια εθελοντική μείωση. Αλλά όταν αυτό δεν θα είναι αρκετός θα αναγκαστούμε να κάνουμε διακοπές», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στόχος είναι η μείωση στη χρήση ρεύματος κατά 20%.

«Η Ρωσία σκέφτεται απόσυρση δυνάμεων»

Η πρόσφατη παραδοχή της Ρωσίας ότι «προέκυψε μια δύσκολη κατάσταση» στην περιοχή Χερσώνα είναι πολύ ασυνήθιστη και πιθανότατα υποδηλώνει ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο σημαντικής απόσυρσης των δυνάμεών τους από την περιοχή δυτικά του ποταμού Δνείπερου, ανέφεραν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η τελευταία έκθεση του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι «μια βασική πρόκληση οποιασδήποτε ρωσικής επιχείρησης απόσυρσης θα ήταν η απομάκρυνση στρατευμάτων και του εξοπλισμού τους από τον ποταμό πλάτους 1000 μέτρων συντεταγμένα».

Όπως εξηγεί, δεδομένου ότι όλες οι γέφυρες να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, «η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε μια προσωρινή γέφυρα φορτηγίδας που ολοκλήρωσε κοντά στη Χερσώνα τις τελευταίες ημέρες και σε μονάδες στρατιωτικών πορθμείων που συνεχίζουν να λειτουργούν σε πολλές τοποθεσίες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments