Διεθνή

Βρετανία: Πολιτική θύελλα – Τα επόμενα βήματα της νέας μάχης διαδοχής

Βρετανία: Πολιτική θύελλα – Τα επόμενα βήματα της νέας μάχης διαδοχής

Πηγή Φωτογραφίας: ladbible

Η νέα πολιτική καταιγίδα - σε διάστημα μηνών - έχει το όνομα Λιζ Τρας, που κατέκτησε τον τίτλο της πιο βραχύβιας πρωθυπουργού στην Ιστορία της Βρετανίας, αφού προηγήθηκε το πολιτικό θρίλερ Μπόρις Τζόνσον και ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του

Στο “μάτι” του πολιτικού κυκλώνα βρίσκεται πάλι η Βρετανία, με τις εξελίξεις να διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικούς ρυθμούς σε διάστημα μηνών, αν όχι ημερών…

Η νέα πολιτική καταιγίδα έχει το όνομα Λιζ Τρας, που κατέκτησε τον τίτλο της πιο βραχύβιας πρωθυπουργού στην Ιστορία της Βρετανίας, αφού προηγήθηκε το πολιτικό θρίλερ Μπόρις Τζόνσον και ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του.

Πλέον οι Τόρις πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να εκλέξουν τον νέο τους ηγέτη από μόλις τρεις υποψηφιότητες. Ρίσι Σούνακ, Πένι Μόρντοντ, Σουέλα Μπράβερμαν και Κέμι Μπέιντενοκ είναι οι πιθανοί υποψήφιοι ενώ δεν αποκλείεται στην κούρσα να μπει αυτή τη φορά και ο Μπεν Γουάλας. Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι βλέπουν και τον Μπόρις Τζόνσον να μην διστάζει και να θέτει υποψηφιότητα. Μετά τους Τάιμς του Λονδίνου που επεσήμαναν αυτή την πιθανότητα, έρχεται η Daily Telegram που αναφέρει ότι ο τέως διέκοψε τις διακοπές και επιστρέφει.

Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε δίνοντας την εκκίνηση για νέο γύρο εκλογικής διαδικασίας και νέου ενοίκου στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή για την οποία εκλέχτηκα από τα μέλη των Τόρις, γι’ αυτό παραιτούμαι» είπε η Τρας. Είχε προηγηθεί βαθιά κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και μια μέρα πραγματικού χάους στο Ουέστμινστερ, με την παραίτηση ακόμα μίας υπουργού.

Μέχρι την Δευτέρα έχουν διορία οι υποψήφιοι να θέσουν υποψηφιότητα και από εκεί και πέρα για να γίνει ταχέως αυτή η διαδικασία, θα πρέπει ο καθένας να συμπληρώσει 100 υπογραφές βουλευτών που στηρίζουν την υποψηφιότητά του.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

Οικονομική κρίση

Τη χαριστική βολή την έδωσε η ίδια η Τρας με έναν προϋπολογισμό που προκάλεσε τον διεθνή διασυρμό της χώρας, γιατί δεν εξασφάλιζε τα στοιχειώδη: πώς θα χρημοτοδοτηθεί η μείωση των δημοσίων εσόδων από τις φορολογικές περικοπές. Εκτός από την ιστορική πτώση της λίρας προκάλεσε και την πρωτόγνωρη παρέμβαση του ΔΝΤ για μία δυτική οικονομία αυτού του μεγέθους και με παράδοση στη χρηστή οικονομική διαχείριση.

Η διεθνής θέση

Το τελευταίο που χρειάζεται η Δύση εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία είναι μία Βρετανία, ταπεινωμένη, με λαβωμένο πολιτικό γόητρο. Γιατί αν μη τι άλλο το Κρεμλίνο αντλεί ικανοποίηση βλέποντας τον ενεργειακό του πόλεμο να δοκιμάζει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οικονομίες. Αλλά το Λονδίνο εδώ και χρόνια δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ήταν πάντα προσανατολισμένο και στη σκιά της ειδικής σχέσης με τις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments