Διεθνή

Βρετανία: Το μαρούλι “έφαγε” την Τρας – Η αντίδραση των αγορών

Βρετανία: Το μαρούλι “έφαγε” την Τρας – Η αντίδραση των αγορών

Πηγή Φωτογραφίας: cryptovibes/dailystar

«Θα κρατήσει η Τρας περισσότερο από το μαρούλι»; Η απάντηση ήρθε 6 μέρες μετά κι όλοι τη γνωρίζουν...

Το βρετανικό φλεγματικό χιούμορ δεν έλειψε από τη βαθύτατη πολιτική κρίση στη Βρετανία, η οποία υπό το βάρος και των τελευταίων εξελίξεων αντιμετωπίζει και τις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης για υποβάθμιση του βρετανικού αξιόχρεου, αν δεν παρουσιαστεί ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό δημοσιονομικό πλάνο.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η βρετανική ταμπλόιντ, Daily Star, είχε παρουσιάσει σε βίντεο ένα μαρούλι από τα Tesco και έθετε το εξής ερώτημα: «Θα κρατήσει η Τρας περισσότερο από το μαρούλι»; Η απάντηση ήρθε 6 μέρες μετά κι όλοι τη γνωρίζουν…

Tα βρετανικά assets σημειώνουν απίστευτες διακυμάνσεις, αναγκάζοντας την DBRS να θέσει εκτάκτως υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση της βρετανικής οικονομίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Νοεμβρίου.

Στην ουσία, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί τη Μ. Βρετανία με υποβάθμιση από το ΑΑ (high), αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο νέος πρωθυπουργός της χώρας αποτύχει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό πλάνο που θα αποκαθιστά την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Μέσα σε έξι εβδομάδες, το κόστος δανεισμού του βρετανικού δημοσίου έφτασε έως το 4,6% και η στερλίνα υποτιμήθηκε βίαια καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στα 1,038 δολάρια.

Χθες, στον απόηχο της παραίτησης Τρας, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς υποχώρησε έως το 3,79% και η στερλίνα ενισχύθηκε έως τα 1,13 δολάρια, μία τάση που ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα, όταν ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, πήρε πίσω φοροελαφρύνσεις που θα κόστιζαν στο βρετανικό δημόσιο 32 δισ. στερλίνες.

Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments