Διεθνή

Ο Μακρόν, ο Μητσοτάκης και η χθεσινή υβριδική απόφαση

Ο Μακρόν, ο Μητσοτάκης και η χθεσινή υβριδική απόφαση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Παρά τις αποκλίσεις και τις διαφωνίες, όλοι συμφωνούν στην ανάγκη μετριασμού της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ χαιρετίζουν το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατέστησε δυνατή την αποφυγή τυχόν περικοπών μέχρι στιγμής.

Το πολυαναμενόμενο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε χθες, μεταθέτοντας τη λήψη οριστικών αποφάσεων για την ερχόμενη Τρίτη, αφού επιβεβαιώθηκαν εκ νέου οι αποκλίνουσες και ανταγωνιστικές προσεγγίσεις, καθώς και οι κοινές αντιλήψεις χωρών μελών.

Παρά τις αποκλίσεις και τις διαφωνίες, όλοι συμφωνούν στην ανάγκη μετριασμού της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ χαιρετίζουν το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατέστησε δυνατή την αποφυγή τυχόν περικοπών μέχρι στιγμής.

Πιο ειδικά, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν να αποσυνδέσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η Γαλλία και η Ισπανία έχουν ζητήσει , εδώ και καιρό, την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από την αγορά φυσικού αερίου, η οποία αντιπροσωπεύει μόλις το ένα πέμπτο της παραγωγής στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ισπανικό ή ιβηρικό ενεργειακό υπόδειγμα, αυτό εφαρμόστηκε για να αναγκάσει τους παράγοντες της αγοράς να επενδύσουν σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση αερίου, οι οποίοι είναι πολύ δαπανηροί στη συντήρηση και οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται μόνο σε ώρες αιχμής κατανάλωσης .

Και πράγματι, το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, σε αντίθεση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και επιτρέπει την αποφυγή των διακοπών ρεύματος.

Σε αυτό το ενεργειακό πλαίσιο, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δεν κουράζεται να επιχειρηματολογεί υπέρ μιας κοινής ενεργητικής διεξόδου, μιας κοινής ενεργειακής απάντησης. Δεν είναι ο μόνος που προτείνει μια κοινοτική ενεργειακή λύση, η οποία θα κινείται, σε αδρές γραμμές, επάνω σε αυτές τις ράγες. Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών μελών τοποθετούνται υπέρ παρόμοιων λύσεων.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, εδώ και δύο εβδομάδες, έχει δημόσια και ανοιχτά καταθέσει την «ομοσπονδιακή» απάντησή του, μαζί με άλλες χώρες μέλη. Το έπραξε πριν από δύο εβδομάδες, προτείνοντας τον «δυναμικό διάδρομο τιμών», μαζί με άλλες τέσσερις χώρες.

Αναλυτικότερα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ελλάδα κατέθεσαν μια πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει έναν «δυναμικό διάδρομο τιμών» για το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις των Ευρωπαίων Επιτρόπων προς το Συμβούλιο και, κυρίως, παρά την τοποθέτηση υπέρ μιας κοινής λύσης, η Γερμανία του Σολτς επιμένει να κινείται σε παρωχημένες εθνικές συνταγές, στρέφοντας, παράλληλα, το βλέμμα και προς την Κίνα.

Τούτο, όμως, δεν σημαίνει παράλυση της Ε.Ε. Η χθεσινή απόφαση ακολουθεί την οδό της κοινής απάντησης απέναντι στο ενεργειακό πρόβλημα. Πρόκειται για μια «ενδιάμεση» απάντηση ή, όπως αλλιώς αναφέρεται, για μια «υβριδική» απάντηση, μια απόφαση πρόπλασμα για τη λύση που καλούνται να συγκεκριμενοποιήσουν οι Υπουργοί Ενέργειας των 27 χωρών μελών την προσεχή Τρίτη.

Η χθεσινή δήλωση του Κ. Μητσοτάκη σημαδεύει σωστά λοιπόν: «Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και επτά μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν. Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments