Οικονομία

Berenberg Bank: Η Ευρώπη γλίτωσε το δελτίο στο φυσικό αέριο έως το 2023

Berenberg Bank: Η Ευρώπη γλίτωσε το δελτίο στο φυσικό αέριο έως το 2023

Πηγή Φωτογραφίας: oilprice

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου έχει ήδη πέσει σε επίπεδα 10% χαμηλότερα από τον μέσο όρο του διαστήματος 2017-21

Η Ευρώπη γλίτωσε τα χειρότερα στην ενεργειακή κρίση, καθώς έχει αποθηκεύσει αρκετό φυσικό αέριο για να βγάλει τον χειμώνα χωρίς να επιβάλει δελτίο στην κατανάλωση καυσίμων από τις βιομηχανίες, διαπιστώνει η Berenberg Bank. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές του γερμανικού οίκου προβλέπουν τώρα ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα βυθιστεί μεν σε σοβαρή ύφεση τον χειμώνα, όμως αυτή θα είναι λιγότερο βαθιά από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Οι εκτιμήσεις της Berenberg Bank είναι ενθαρρυντικές τόσο για τον φετινό χειμώνα όσο και για τον επόμενο. Η Ε.Ε. έχει αποθηκεύσει αρκετό φυσικό αέριο για να  βγάλει τον χειμώνα χωρίς δελτίο στα καύσιμα, ενώ εάν οι εισαγωγές από μη ρωσικές πηγές παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα και την ίδια στιγμή, νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξακολουθήσουν να απαντούν στις υψηλές τιμές με μείωση της κατανάλωσης, τότε η Ε.Ε. πιθανότατα θα αποφύγει τις ελλείψεις και το δελτίο τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου, ακόμα και εάν όλες οι εισαγωγές από τη Ρωσία σταματήσουν από τον Νοέμβριο και μετά.

Τα αναθεωρημένα σενάρια της Berenberg δείχνουν ότι το αποθηκευμένο αέριο δεν πέφτει στο μηδέν σε κανένα σημείο. Με την σημερινή τάση, οι αποθήκες θα είναι γεμάτες στο 95% έως τα τέλη του Οκτωβρίου, πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου έχει ήδη πέσει σε επίπεδα 10% χαμηλότερα από τον μέσο όρο του διαστήματος 2017-21.

Από εκεί και πέρα, ο καιρός είναι ένας σημαντικός παράγοντας, με το βασικό σενάριο της Berenberg να προβλέπει ότι εφόσον οι θερμοκρασίες κυμανθούν στα μέσα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, τότε η εξοικονόμηση αερίου θα φτάσει στο 15% έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Με την κατάσταση στο ενεργειακό μέτωπο να φαίνεται τώρα λιγότερο άσχημη σε σχέση με πριν από μερικούς μήνες και τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα υψηλά του Αυγούστου, η Berenberg βελτιώνει ελαφρώς τις προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκεκριμένα, εξακολουθεί να «βλέπει» σοβαρή ύφεση στην Ευρωζώνη φέτος τον χειμώνα, όμως εκτιμά ότι η μείωση του ΑΕΠ από τα υψηλά στα χαμηλά θα είναι 1,7%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για -2%.

πηγή:moneyreview

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments