Διεθνή

Η ΕΕ στο πλευρό της Ουκρανίας που βομβαρδίζεται

Η ΕΕ στο πλευρό της Ουκρανίας που βομβαρδίζεται

Πηγή Φωτογραφίας: visegradinsight/eupoliticalreport/freepolicybriefs

 Απέναντι σε αυτήν την πολεμική μηχανή του Ρώσου νεοιμπεριαλιστή, αταλάντευτος σύμμαχος του Κιέβου αποδεικνύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών μελών, παρά κάποιες αντίθετες φωνές που καλούν σε «νηφάλιο διάλογο» με τον πειρατή του Κρεμλίνου

Στην Ουκρανία οι ουρανοί βρέχουν βόμβες και drones, αλλά η Ευρώπη επιμένει, παρά τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματά της, να μην παραιτείται από την συμπαράσταση της στον ουκρανικό λαό.

Οι κατοχικές ρωσικές αρχές κάλεσαν χθες τους αμάχους να εγκαταλείψουν την Χερσώνα. Για αρκετές ημέρες, χιλιάδες άμαχοι φεύγουν από την Χερσώνα διασχίζοντας τον Δνείπερο ενόψει της ρωσικής επίθεσης, που εκδηλώνεται. μιας επικείμενης επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις για την ανακατάληψη της πόλης. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν ανηλεώς την περιοχή, προκαλούν σοβαρά προβλήματα και διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στα δίκτυα ύδρευσης, αλλά ο Ουκρανός Πρόεδρος ομιλεί για καταρρίψεις αεροσκαφών.

Η πολεμική στρατηγική του Πούτιν αποδεικνύεται μακροχρόνια και επίμονη στην περιοχή, σε πλήρη αντίθεση προς ό,τι πολλοί και σημαντικοί διεθνείς αναλυτές διαπίστωσαν πριν από λίγες ημέρες, οπότε και άρχισαν οι ενθαρρυντικές ανακαταλήψεις εδαφών από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Την ίδια στιγμή, η πολεμική στρατηγική έχει ως άμεσους τακτικούς στόχους την οικονομική σύνθλιψη της Ουκρανίας και την μαζική μετανάστευση αμάχων.

Απέναντι σε αυτήν την πολεμική μηχανή του Ρώσου νεοιμπεριαλιστή, αταλάντευτος σύμμαχος του Κιέβου αποδεικνύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών μελών, παρά κάποιες αντίθετες φωνές που καλούν σε «νηφάλιο διάλογο» με τον πειρατή του Κρεμλίνου και σε πείσμα των ήδη βεβαρημένων οικονομικών και μεταναστευτικών δομών υποδοχής.

Η υλική αρωγή

Πιο συγκεκριμένα, Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να εξασφαλίσει «μια προβλέψιμη και σταθερή ροή χρημάτων», σύμφωνα με την έκφραση της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή συνεισφορά απέχει πολύ από το να μπορεί να καλύψει τις συνέπειες της σύγκρουσης. Το Κίεβο, από την πλευρά του, εκτιμά τη ζημιά που προκλήθηκε σε περισσότερα από 750 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τις ίδιες τις αποτιμήσεις του Β. Ζελένσκι.

Ενώ η σύγκρουση υπό την ηγεσία της Ρωσίας στην Ουκρανία πρόκειται να διαρκέσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προϋπολογίσει τη βοήθεια που θα φέρει στη χώρα. Η Ε.Ε. θα χορηγεί στην Ουκρανία 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα για το 2023 και θα συνεχίσει να τη στηρίζει στη σύγκρουση κατά της Ρωσίας, με βάση όσα δήλωσε προχθές η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι η Ευρώπη έχει διαθέσει μέχρι στιγμής 19 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Πρόεδρος της Commission, προσθέτοντας ότι το Κίεβο υπολόγισε τις μηνιαίες ανάγκες του σε 3 – 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η Ε.Ε. εξετάζει νέους τρόπους για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει τις προμήθειες νερού, ενέργειας και ηλεκτρισμού.

Τη στιγμή, λοιπόν, που πολλές χώρες προτιμούν να τηρούν την τακτική της περίεργης και ένοχης σιωπής και που ορισμένες κυβερνήσεις αναζητούν νέες οικονομικές και ενεργειακές διεξόδους σε «εξωτικά» κράτη ανατολικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι εθνικοί εγωισμοί υποχωρούν και βρίσκουν κοινές λύσεις υλικής υποστήριξης στο Κίεβο, το οποίο, όμως, εντοπίζει και αναγνωρίζει ένα νέο ζήτημα: το μεταναστευτικό.

Νέες μεταναστευτικές ροές

Πολλοί Ουκρανοί, ιδίως από την περιοχή της Χερσώνας, είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη, μετά τις διαταγές του Σεργκέι Σοροβίκιν, του στρατηγού με ένα από τα πιο βεβαρημένα ποινικά μητρώα. Το πρόβλημα το αναγνωρίζει η Ουκρανία, το εντοπίζει ο ίδιος ο Β. Ζελένσκι και η  Ευρώπη των 27 καλείται να προετοιμαστεί για το νέο μεταναστευτικό κύμα, για το οποίο δεν είναι βέβαιον ότι είναι επαρκώς προετοιμασμένη.

Έτσι, εάν η Ρωσία συνεχίσει τις επιθέσεις της στις αστικές υποδομές της χώρας, η Ευρώπη των 27 πρέπει να προετοιμασθεί ανάλογα, έχοντας, παράλληλα, να αντιμετωπίσει τις ακροδεξιές δυνάμεις που καιροφυλακτούν.

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας έκανε λόγο για «μεταναστευτικό τσουνάμι». Ωστόσο, το ζήτημα πρόκειται να τεθεί αύριο, στο Βερολίνο, σε ειδικό γερμανοοικονομικό φόρουμ, με τη συμμετοχή και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, έμπρακτης και όχι απλά διακηρυκτικής, οι δρόμοι οδηγούν αύριο στη γερμανική πρωτεύουσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments