Διεθνή

Ουκρανία: Η στάση της Ρωσίας προμηνύει τη συνέχιση του πολέμου

Ουκρανία: Η στάση της Ρωσίας προμηνύει τη συνέχιση του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Wall Street Journal/Αρχείου

Η αδιάλλακτη στάση της Μόσχας φαίνεται να προμηνύει τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αδιάλλακτη στάση της Μόσχας φαίνεται να προμηνύει τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία έχασε τη δυνατότητα ύπαρξης ως κράτος» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν.  «Η Ουκρανία είναι υπό την κατοχή το ΝΑΤΟ και έχει γίνει αποικία των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον δίνει διαταγές στο Κίεβο. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ελέγχονται από το Πεντάγωνο» δήλωσε ο Βολόντιν.

«Η κυριαρχία της χώρας έχει χαθεί εντελώς. Το καθεστώς του Κιέβου δεν μπορεί να εκπληρώσει ανεξάρτητα τις κοινωνικές υποχρεώσεις προς τους πολίτες του: να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας καταστρέφεται» υποστήριξε ακόμα ο Βολόντιν.

Έρχονται σφοδρότερες μάχες

Tην ίδια στιγμή, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος προέβλεψε ότι «οι σφοδρότερες των μαχών» πρόκειται να διεξαχθούν στην υπό ρωσική κατοχή νότια επαρχία Χερσώνα και πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύεται για να αντιμετωπίσει τις ουκρανικές δυνάμεις που προελαύνουν.

Η ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας, η οποία πριν τον πόλεμο είχε περίπου 280.000 κατοίκους, είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της η Ρωσία, αφού την κατέλαβε πριν μήνες κατά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν φαίνεται να έχουν κερδίσει πολύ έδαφος κατά την αντεπίθεσή τους στη Χερσώνα, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι προσαρτά αυτή την ουκρανική περιοχή και άλλες τρεις, τη Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ και τη Ζαπορίζια.

«Στη Χερσώνα όλα είναι ξεκάθαρα. Οι Ρώσοι ανεφοδιάζονται, ενισχύουν τις δυνάμεις τους εκεί», δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν προετοιμάζεται να αποσυρθεί. Αντιθέτως, οι σφοδρότερες μάχες θα διεξαχθούν για τη Χερσώνα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από τις τέσσερις επαρχίες που προσάρτησε η Ρωσία η Χερσώνα είναι η πιο σημαντική από στρατηγική άποψη. Ελέγχει τόσο τον δρόμο προς την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, όσο και τις εκβολές του Δνείπερου, του τεράστιου ποταμού που διατρέχει την Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments