Πολιτική

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν δηλητηριάζει με ψέματα τους Τούρκους

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν δηλητηριάζει με ψέματα τους Τούρκους

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Μητσοτάκης: «Οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες»

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτές εξελίσσονται, κατείχαν κεντρική θέση στις συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γερμανού Καγκελαρίου, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την πατρίδας μας. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και της σταθερή θέσης της Χώρας μας να επιλύονται οι διαφορές με τη γείτονα με άξονα το δημόσιο διεθνές δίκαιο. Αναφέρθηκε, ακόμη, στο μεταναστευτικό ζήτημα, στο λεγόμενο «μνημόνιο συνεργασίας» ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη, ενώ δεν παρέλειψε να θέσει και το ζήτημα της παράνομης τουρκικής εισβολής στη βόρεια Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες». Αναφερόμενος στις συνεχείς προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας παραμένει η επίλυση των διαφορών μέσα στα πλαίσια που τίθενται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

«Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα φρουρεί και θα περιφρουρεί τα σύνορα. Οι θέσεις μας απέναντι στις απειλές είναι σαφείς», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως οι Έλληνες και η Κυβέρνηση «αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, το μόνο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ζητήματα που επίσης συζητήσαμε σε συνάρτηση με αυτό το δήθεν “τουρκολιβυκό σύμφωνο”. Θέλουμε να έχουμε άποψη και λόγο για τις εξελίξεις στη Λιβύη».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή «οι γείτονές μας να επιλέξουν τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, της νομιμότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης, χωρίς ρητορικές εξάρσεις, αλλά με δημιουργικές πράξεις. Από πλευρά μου, θα με βρούνε πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες αχρείαστες εστίες έντασης. Έχουμε υποχρέωση να λύνουμε τις διαφορές μας ειρηνικά. Αυτό θέλουν οι λαοί μας. Αυτό θέλει ο ελληνικός λαός, αυτό θέλει ο τουρκικός λαός, αυτό θέλει η Αθήνα».

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, επίσης, το ζήτημα του κατοχικού δανείου και της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τονίζοντας: «Παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών δανείων, ειδικά του κατοχικού δανείου. Η ρύθμισή του θα ήταν αμοιβαία επωφελής, σε μια συγκυρία μάλιστα που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών θα ήταν ακλόνητη, με κορυφαία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου διαπιστώσαμε ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί έναν νέο πόλεμο στην καρδιά της, ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής, όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί στην Κύπρο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments