Διεθνή

Γαλλία: Σπάει κοντέρ και τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός

Γαλλία: Σπάει κοντέρ και τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός

Πηγή Φωτογραφίας: EPA/real.gr

Ο ετήσιος πληθωρισμός  στη Γαλλία σημείωσε νέο ρεκόρ τον Οκτώβριο

Ο ετήσιος πληθωρισμός  στη Γαλλία σημείωσε νέο ρεκόρ τον Οκτώβριο λόγω του υψηλότερου κόστους ενέργειας, τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, επιταχυνόμενες από το χαμηλό τεσσάρων μηνών του 5,6% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών.

Ήταν η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από τον Ιούνιο του 1985.

Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν ετήσια αύξηση 19,2% τον Οκτώβριο έναντι 17,9% πριν από έναν μήνα. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 11,8% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο και τα μεταποιημένα προϊόντα κατά 4,2%.

Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε άνοδο 1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, μετά από πτώση 0,6% τον Σεπτέμβριο.

Ο ρυθμός αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Γαλλίας επιβραδύνθηκε στο 0,2% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε 0,2% τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς. Το ποσοστό μειώθηκε από 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών.

Ενώ η τελική εγχώρια ζήτηση συνέβαλε θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ αυτό το τρίμηνο, το εξωτερικό εμπόριο συνέβαλε αρνητικά.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% το τρίμηνο του Σεπτεμβρίου, υποχωρώντας απότομα από την αύξηση 4,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments